62349  15. 5. 2018 11:24:19

Jedná sa o materské znamienko?

Dobrý deň,

chcem sa spýtať či sa jedná o materské znamienko alebo pohlavnu chorobu.
Foto som Vám zaslal mailom písal som vám.

Ďakujem

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

podle fotografie a bez přesnějšího popisu je těžko soudit. Také není jasné, na jakém místě těla flíček máte. Nicméně takto od pohledu to nevypadá jako pohlavně přenosná nemoc či nebezpečná léze.

Některé z pohlavně přenosných nemocí se projevují flíčky, vřídky nebo skvrnami. Jde zejména o syfillis, která se v prvním stadiu projevuje červeným či červenofialovým vřídkem v místě vstupu infekce, což bývají nejčastěji pohlavní orgány, ústa nebo konečník. Vřidek je tvrdý, nebolestivý. Později se mohou udělat skvrny, které se vyskytují ve větším rozsahu různě po těle, nejenom na pohlaví, ale i na trupu, na dlaních, v ústech. Ty bývají do hněda, nejednává se o jedno znaménko.

Další pohlavně přenosná nemoc, která se projevuje vřídky je opar (herpes genitalis), projevy vypadají jako puchýřky, většinou bolí a jsou ve skupinkách. Vašemu obrázku se toto nepodobá.

Chlamydia trachomatis, další z pohlavně přenosných nemocí, se rovněž může projevit hnědavě červenými skvrnami v místě přenosu, potom při vzniku komplikací nad klouby jako součást revmatických projevů. Infekci nejčastěji provází výtok z močové roury a projevy zánětu močových cest.

Jednou z pohlavně přenosných nemocí, která může mít kožní projevy je AIDS, nícméně zde se jedná spíše o suchost kůže, vyrážku po více místech těla, v pozdějších stadiích pak přidružené infekce a kožní problémy dané oslabenou imunitou. Ostatní pohlavně přenosné nemoci se skvrnami na kůži spíše neprojevují.

Proto Vám doporučuji následující - pokud jste měl nechráněný sexuální styk s někým, kdo je možným přenašečem pohlavních nemocí, dobře se nadále sledujte. Při projevech infekce jako výtok z močové roury, svědění, pálení či bolest při močení, sexu, vyvrcholení, otok či bolest varlat, vřídky, pupínky, puchýřky, červené skrvny či celkové příznaky infekce navštivte svého praktického lékaře nebo specialistu venerologa/dermatologa. Na kožní a venerologii (obor zabývající se pohlavními nemocemi; většinou porvádí kožní lékař) netřeba mít žádanku. Projevy Vám vyšetří, případně provedou odběr vzorečku tkáně na vyšetření buněk pod mikroskopem. Pokud by se objevili i příznaky infekce penisu či močových cest, bylo by třeba vyšetřit i močově pohlavní soustavu a nejenom kožní projevy. Pak bude vhodné urologické vyšetření s vyšetřením moči, krve, vzorku z močové trubice a ultrazvuku.

Nejdříve po dvou, lépe však po třech měsících od nechráněného styku si můžete nechat zkontrolovat krevní testy na přítomnost viru HIV. Testy dělá každá laboratoř, nicméně je možné nechat se vyšetřit zdarma a anonymně například v Domě světla. Další podobná centra najdete na internetu.

Pokud se Vám skrvnka objevila nově, jestliže svědí, případně krvácí, je zanícená, šupí se či se jinak projevuje, rovněž můžete vyhledat kožního lékaře k vyšetření. Pokud jde o projev, který máte dlouho, nezvětšuje se, nebolí, nic z něj nevytéká, neobjevují se nová ložiska, pokud nekrvácí a nemáte žádné další doprovodné příznaky, pak nejspíše nebude důvod k obavám a bude se jednat o obvyklé kožní znaménko či bradavičku.

V každém případě se domnívám, že máte-li pochybnosti, je nejlepší se nechat vyšetřit odborníkem na kožní nemoci, kde zjistíte s jistotou, oč se jedná. Také doporučuji, pokud jste měl nechráněný styk, používat nyní s dalšími sexuálními partnery kondom alespoň do doby, než budete znát výsledky vyšetření.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...