62350  16. 5. 2018 11:47:09

Mám vodnatý ejakulát

Dobry den,

Rad by som Vas poziadal o odpoved. Necely mesiac pozorujem, ze mam pomerne vodnaty ejakulat. A to dokonca aj po 5-7 dnovej abstinencii. Predtym som nic take nepozoroval, takze som z toho mierne znepokojeny.
Je to podla vas normalne alebo to moze nieco indikovat?

S manzelkou sa totiz pokusame o dieta a od marca beriem pomerne dost vyzivovych doplnkov (C, E, zinok, selen, kyselina listova, L-karnitin). Tiez som vyraznejsie zlepsil svoj pitny rezim. Rovnako, asi pred 3 tyzdnami som bral antibiotika.

Moze to pripadne spolu suvisiet? Je nutne to riesit? Alebo je to zalezitost, ktora sa upravi?
Vopred dakujem za odpoved.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

chápu, že když se s manželkou pokoušíte o těhotenství, je kvalita spermatu pro Vás důležitá a více se sledujete. Mohu Vás uklidnit, že změny v hustotě ejakulátu nejsou vzácné, většinou nesvědčí pro nic závažného a samy se obvykle časem upraví.

Vodnaté sperma nejčastěji souvisí s četností ejakulace, tedy čím častěji, tím je tekutina řidší, ale to není Váš případ. Souvislost s nedostatkem živin (například bílkovin, zinku), které ovlivňují hustotu spermatu, rovněž nepředpokládám, vzhledem k tomu, že berete doplňky a navíc problém nastal až dva měsíce po začátku jejich užívání. Spíše se na změně hustoty mohla podílet prodělaná infekce, zvláště jestli byla provázená zvýšenou teplotou, která spermiím škodí.

Předpokládám, že se jedná o zvratný stav, jen je třeba dát tělu více času na nápravu. Spermiím trvá několik týdnů, než dozrají. Zatím se s tím nestresujte a pokračujte v tom, co jste dělal dosud. Dost pijte, můžete užívát doplňky stravy, noste volné spodní prádlo a netěsnící kalhoty, aby se teplota varlat udržela v optimálních podmínkách. Jezte zdravě, vyváženě, pokud kouříte, přestaňte. Podoba Vašeho spermatu by se měla vrátit do původního stavu. Zatím není důvod ke znepokojení ohledně plodnosti, protože i na pohled řídké sperma obsahuje obvykle velké množství spermií. Vždyť na oplodnění stačí jen jedna kvalitní.

Vyšetření u lékaře by bylo třeba tehdy, pokud by se objevily známky infekce nebo jiného problému v močopohlavní soustavě. Jde zejména o bolesti, otoky, změnu teploty, tvaru či barvy varlat a nadvarlat, také nepříjemné a nezvyklé pocity při sexu či močení jako bolest, pálení, řezání. Také pokud by se Vám objevilo jiné zbarvení spermatu jako růžové či červené (svědčí pro přítomnost krve při zánětu), žluté (ve spermatu je moč), hnisavě žlutě či zeleně zbarvené (infekce močových cest či prostaty). Známkou infekce může být i nezvyklý zápach spermatu. Kdybyste u sebe objevil některý z těchto projevů, navštivte urologa, který vyšetří moč, krev, prostatu, varlata i nadvarlata, provede Vám ultrazvuk a stěr z močové trubice. Případný problém by se pak řešil podle příčiny.

Kdybyste nadále měl dojem, že je sperma řídké a početí se nedařilo více měsíců, pak doporučuji vyšetření v centru léčby neplodnosti, kde by se vyšetřil spermiogram, zda není spermií menší množství. Adresy najdete na internetu podle místa Vašeho bydliště.

Abyste zvýšili šanci o oplodnění v době, kdy se Vám zdá, že kvalita spermatu není optimální, doporučuje se sex jednou za dva až tři dny, aby se nové spermie stačili dovytvořit, v období kolem plodných dnů. Manželka by mohla používat ovulační test a sledovat další známky své plodnosti jako bazální teplotu měřenou v pochvě, cervikální hlen a tuhost čípku, aby byla pravděpodobnost početí ještě vyšší.

Přeji Vám, aby se problém brzy upravil a aby se snaha o miminko záhy setkala s úspěchem.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...