62351  19. 5. 2018 13:51:22

Prekonala som 3 operácie vaječníkov

Dobrý den,

potrebovala by som sa s vami poradiť. Volám sa Mirka, mám 33 rokov, som vydatá, mám 2 deti. Prekonala som 3 operácie vaječníkov - cysty, dermoidy, 2 x SC, posledne 4 roky sa trápim s mimocyklovým krvácaním, užívam duphaston, 2 x som bola preliečovaná na gardnerellu - liek Entizol orálne (prvý krát som mala po krvácaní zvláštny páchnuci výtok v roku 2014, 2 krát bezpríznakovo v roku 2016. 3x ma čistili v nemocnici kvôli spomínanému krvácaniu- krvácanie je úporné, otrasné zrazeniny.

Od júna 2017 som mala pokoj, menzes pravidelný, sem tam som málo zakrvácala po styku, inak všetko vporiadku. Pred necelým mesiacom som mala znova mimocyklové krvácanie- 10 dní veľmi silné so zrazeninami, bola som u dr. po ukončení krvácania, z vyšetrenia mi povedal, že to bude hormonálna nestabilita, nasadil mi duphaston, vnútri som mala všetko vporiadku, problémy okrem bežného bieleho výtoku som nemala, sono ukázalo početné cystičky na pravom vaječníku a veľkú simplexnú cystu na ľavom vaječníku, urobil kultivácie pre istotu a po týždni mi povedal, že z kultivácie vyšla znova gardnerella. žiadné páchnuce vodové výtoky som nemala ani nič podobné. Bola som z toho veľmi sklamaná.

Dal mi entizol vaginálne čípky, po druhej tabletke čo som si vložila som včera večer dostala biely hrudovitý výtok, nič ma nepáli, nesvrbí, ani nie som podráždená, len tie hrudy výtoku mám všade. Je mi do plaču. Mykozy vôbec nemávam. Je víkend, doktor nerobí a ja neviem či mám dalej vkladať ten entizol, alebo čo mám robiť. Chcem sa vás aj opýtať, som čítala, že tá gardnerella môže byť aj normálnou súčasťou vaginálnej flory, je to pravda? Poprípade, ako sa vyhnem jej opakovaniu. Manžel nemá žiadne potiaže, ešte sa čudoval, že ja nijako tam dolu pri styku nepáchnem ani on nemá žiadne problémy, ako je to možné.

Dakujem vopred za pomoc. Mirka

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den, paní Mirko, je to určitě velice skličující, že se Vám nedaří se zbavit infekcí a k tomu mít všechny ty další gyneokologické problémy. Chápu, jak se cítíte. Pro teď by bylo třeba užít Entizol alespoň tři dny a jít hned v pondělí na kontrolu ke gynekologovi poradit se o dalším postupu, protože bílé hrudky jsou dost možná projevem infekce kvasinkami, což je třeba potvrdit či vyvrátit a podle toho léčit dál.

Ohledně léčby Gardnerelly je zvykem, že se zjištěná infekce přelečuje. Tato bakterie není běžnou součásí vaginální mikroflory. Je přenosná. Nejedná se o klasickou pohlavně přenosnou nemoc jako opar, kapavku apod., nicméně přenos pohlavním stykem je možný. Infekce touto bakterií je častým ženským problémem a často se stává, že se opakuje. Nebylo jednoznačně prokázáno, že se při styku přenáší na muže, ale některé studie to potvrdily. U mužů může být bakterie přítomna bez jakýchkoliv příznaků v močové trubici. Někdy i u žen nemusí být zjištěny příznaky jako páchnoucí výtok a přesto může být zjištěno osídlení pochvy. Proto rozhodně doporučuji přesto, že Váš manžel nemá žádné příznaky, souběžně léčit také jeho. Není vyloučené, že by mohl být nakažený i on. To samé platí pro případ, že by se potvrdila kvasinková infekce.

Vzhledem k tomu, že jste po tolika operacích, dalších gynekolgických výkonech, po opakované léčbě antibiotiky, je jisté, že bakteriální osídlení Vaší vagíny a vůbec rovnováha celého těla, zejména pánve, nemůže být v pořádku. Je třeba, abyste se dala do pořádku celkově i po stránce gynekologické. Řešte pěkně jedno po druhém. Nejprve nynější zánět a potom celkový stav. Zatím se objednejte na celkovou prohlídku k praktickému lékaři a na alergologii/imunologii. Rovněž doporučuji konstutučního homeopata s titulem MUDr., kontakty najdete na internetu podle místa Vašeho bydliště.

Váš organismus je v nerovnováze a je oslabený. Je třeba posílit imunitu, aby se předešlo dalším infekcím. Nyní začněte užívat každý den probiotika s prebiotiky (Hylak, Biopron, pro tuto problematiku osvědčené nejprve Symbi-probiotikum a pak Symbi-Laktobacilly atd.), v lékárně Vám poradí. Užívání musí být dlouhodobé, nejlépe několik měsíců. Dále doporučuji chlorellu a přípravek Wobenzym, který napomáhá jak hojení, tak prevenci infekcí a kvasinkových onemocnění. Pokud máte tu možnost, zkuste se zeptat v lékárnách na přípravky Guna. U Vás by mohla na začátek pomoci Guna Fem a Guna Matrix, které pomohou dát do pořádku Vaše gynekolgické problémy obecně a vyčistí organismus. Jsou na lékařský předpis, předepsat je může kdokoliv, neboť se doplácejí. Pokud jste z Prahy, mohu doporučit lékárnu Arnika v Dejvicích, kde přípravky mají. Jinak se budete muset optat.

Z dalších přípravků na posílení imunity se osvědčují vyší dávky vitaminu C, dostatek vitamínů a ovoce ve stravě formou zeleniny, polévek, pyré apod.. Proti mikroorganismům rovněž účinně pomáhá koloidní stříbro, které můžete použít na pití a rovněž místně. Kde koupit najdete na internetu. Přípravek lze použít také do koupele, nedoporučuji ale výplachy vagíny v žádné formě. Do vany při koupání můžete vyzkoušet pár lžic jablečného octa, který pomůže vrátit vagíně přirozené pH.

Z obecných opatření proti opakování zánětů doporučuji používat na praní jemné dětské tekuté prací prášky bez parfemace, žádnou aviváž, nosit jen bavněné prádlo, prát na co nejvyšší teplotu a spodní prádlo přežehlovat, aby se bakterie ani kvasinky nedržely v textiliích. Pokud můžete, noste sukně, aby intimní partie nebyly v teple a vlhku.

Dále platí, že čím méně mytí, tím lépe. Jednou denně jenom vodou stačí. Nepoužívejte mýdla, parfémy, ani prostředky na intimní hygienu, jenom dráždí. Po koupeli vždy oblast důkladně osušte, nepoužívejte stejný ručník jako na tělo, spíše papírové ubrousky či perlan (zakoupíte v lékárně), jako pro miminka, nebo se můžete sušit fénem, který nedráždí vůbec a roznášení inekce také nehrozí. Jistě to znáte od dětí.

Při potvrzené nákaze jakéhokoliv druhu nemějte s manželem po dobu léčení pohlavní styk a i po vyléčení Vás obou zatím po nějakou dobu používejte neparfemovaný prezervativ, aby se Vaše tělo mělo čas zotavit a posílit.

V neposlední řadě doporučuji péči o všechny jizvy na břiše, které máte. Je to nesmírně důležité, protože jizvy často fungují jako bloky toku zdravé energie. Tradiční čínská medicína s tím má bohaté zkušenosti a evropští lékaři už jim dávno dali za pravdu. Každý den si jizvy hlaďte jemným přejížděním prstů pomocí dětského krému nebo nedráždivého oleje. Nejde o masáž, ale o uklidnění jizev. Toto praktikujte alespoň měsíc.

Samozřejmostí je dostatečný přísun tekutin 2-3l litry denně, ne slazené ani bublikové nápoje, ani ne kávu, alkohol a dráždivé nápoje ani potraviny. Vhodný je zdravý životní styl.

U Vašeho praktického lékaře si nechejte zkontrolovat laboratorní testy, zda nemáte poruchu vstřebávání cukrů, zda nemáte alergie (potraviny jako lepek, mléko, také další možné alergie, které by mohly vést k horší imunitě celkově i střeva), také zda nemáte porušenou štítnou žlázu, jaké jsou ukazatele zánětu v těle, zda nemáte chudokrevnost. To vše může být průvodním jevem či příčinou opakovaných zánětů a je třeba v tomto směru vyšetřovat a léčit, když se něco zjistí. Praktický lékař Vám také napíše žádanku na imunologii a alergologii, kde Vám pomohou s podporou imunity a dovyšetří stran možných alergií. V neposlední řadě potom můžete mít prospěch z homeopatie nebo akupunktury či jiné doplňkové metody, abyste harmonizovala celé tělo. Vždy vyhledávejte toho praktika celostní medicíny, který má lékařské vzdělání.

Přeji Vám, abyste se dokázala s obtížemi poprat a byla brzy bez obtíží.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...