62352  21. 5. 2018 18:02:47

Mám 26 rokov ešte som nemal sex

Zdravim,

mam 26 rokov este som nemal sex preto lebo pri erekcii mam penis zahnuty dolu. Bol som s tym na urologii, cez sono mi povedal urolog ze tam mam mierne tuhsie tkanivo, bez platov, induracii a oznacil to ako peyronieho chorobu podla fotky. Pri erekcii ziadna bolest nic z toho aj ohnut sa da. Vedeli by ste mi poradit blizsie ako to riesit popr. poslal by som foto ak je to mozne. Dlzka penisu nieco cez 16cm. Neviem ci najskor skusit sex a potom to dalej riesit. Ja uz to take mam od mlada a myslel som si ze to tak ma byt preto som to doteraz neriesil, ale po precitani niektorych prispevkov mam obavy.

Dakujem voored za kazdu radu.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

chápu Vaši nejistotu, někdy to, co si člověk přečte na internetu, může polekat. Nicméně si dovolím hned na úvod malé uklidnění - myslím si, že pokud Vás viděl urolog, vyšetřil Vás a stanovil tuto diagnózu, Vy nemáte při ztopoření bolesti a penis je ohebný, není zatím třeba mít obavy a řešit zahnutí penisu.

Stav penisu označovaný jako Peyronieho choroba je daná nejspíše drobnými úrazy penisu, u Vás možná v dětství, kdy došlo k pohmoždění, ohnutí či zakrvácení do tkáně penisu. Tím se vytvořila tužší tkáň, jizva, která mohla vést k následnému zakřivení. Ani se poranění nemusíte být vědom. Vliv má pravděpodobně také dědičnost. Přesný původ se někdy nepodaří odhalit.

Nejedná se o vzácný stav. Postihuje nejčastěji muže středního a vyššího věku, ale ani u mladých není vyjímečný. Léčí se tehdy, pokud způsobuje problémy jako neřešitelné úzkosti, bolest při vyvrcholení a styku, neproveditelnou či obtížnou soulož. Proto si také myslím, že pokud nezkusíte, jestli je to Váš případ, nepřijdete na to, zda patříte do skupiny mužů, kteří by potřebovali s projevy pomoci.

Při sexu možná budete potřebovat vynalézavost a vyzkoušet, jaké polohy jsou Vám příjemné, zda některé nejsou bolestivé apod.. Reakce partnerky se obávat nemusíte, penisy mužů mívají rozličné tvary a v sexu to nebývá problém, někdy je to dokonce výhoda. Délka Vašeho penisu je zcela v mezích normy.

Pokud by se při souloži vyskytly problémy jako velké bolesti nebo bolesti takového druhu, které byste nechtěl překonávat, neřešitelné technické nesnáze nebo poruchy erekce, pak je na místě obrátit se znovu na urologa. Probere s Vámi potíže, které máte, aby nejlépe určil potřebnou léčbu. Vyšetří penis ultrazvukem, případně použije další speciální vyšetřovací metody. Někdy je třeba odběr vzorečku tkáně na vyšetření buněk pod mikroskopem.

Pokud ve Vašem případě bude třeba léčba, lékař nespíše doporučí začít tabletami. Nejčastěji se podává vitamín E, léky Pentoxyfillin nebo Kolchicin, které mají zlepšit prokrvení, snížit zánět a změkčit tuhou tkáň, také snížit bolestivost. Najdete zmiňovaný preparát POTABA, který ale není moc oblíbený pro nežádoucí účinky na trávicí trakt.

Pokud by nestačily tablety, je možnost injekčně vpravit do postižené tkáně lék Verapamil, interferon, kortikosteroidy či další léčiva. Efekt je často dobrý, ale někdy je třeba opakování, někomu bohužel ani tato možnost nepomůže.

Další možnou léčbou jsou metody jako laserová terapie, použití ultrazvuku a ESWT - terapie rázovou vlnou, která se zdá mít slibný efekt.

Chirurgické řešení (odstranění jizevnaté tkáně, plastika penisu, implantát a další) je rezervované spíše pro starší pacienty, kteří trpí velikými bolestmi a nemožností sexuálního aktu. Onemocnění musí být alespoň jeden rok bez vývoje. Chirurgická léčba může vést k trvalému zlepšení, ale má svá rizika a komplikace, nemusí být úspěšná, může snížit citlivost a vést k jinému zjizvení. Proto je to až ta poslední možnost, kterou by Vám lékaři mohli nabídnout a myslím si, že ve Vašem případě nebude zapotřebí žádného zásahu.

Podle mého názoru zkuste nejprve prožít nějakou sexuální zkušenost s partnerkou, které budete důvěřovat. Jděte do toho bez obav, není to velká nezvyklost, ani se nejedná o žádné onemocnění, kterého by bylo třeba se bát. Ohnutí penisu nemusí přinášet žádné obtíže a je velmi pravděpodobné, podle toho, jak jste to popsal, že si budete moci užívat sexuálního života stejně, jako muži s obvyklejším zakřivením pohlavního údu.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...