62353  23. 5. 2018 10:54:49

Trápi ma enterocok fekalis v uretre

Dobrý deň prajem,

chcem Vás poprosiť o radu, pomoc.
Už rok ma trápi enterocok fekalis v uretre. Nakazil ma nový partner. Opakovane nakoľko sme nevedeli o čo ide. Liečili sme sa obaja a obaja sme mali negatívne výsledky, preto sme prezervatív neriešili. Po dvoch mesiavoch bol problém opäť, že mám vymeniť partnera. Od septembra takmer stále ATB ciplox Macmiror ciplox Macmiror amoksiklav a teraz Gyrablock 400 týždeň, mám ich brať mesiac potom kontrolný výter.

Diskomfort v pošve tiež narušený, stále ma páli v oblasti uretry a genitálií. Mám už niekoľko mesiacov bolesti kĺbov tiež v oblasti genitálií a veľmi suché oči. Vyzerám ako hypochonder, a bojím sa, že sa to celé zle skončí. Nemôžem športovať to narúša môj psychický stav. Chceme sa vyliečiť obaja s partnerom. Hlavne ja lebo mám reálny problém. Neviem, či je to v moci urológa alebo je treba vyhľadať iného odborného lekára. Poviem pravdu, že s týmto sa žiť nedá.

S pozdravom Marianna

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

chápu, jak nepříjemné jsou Vaše obtíže a jak bezradná se asi cítíte. Nemyslím si, že jste hypochondr. Jak jste již bohužel sama zjistila, infekce Enteroccus faecalis se velice úporně se brání léčení. Je často velmi rezistentní (odolná) k mnohým antibiotikům. Bude potřeba pustit se do toho ze široka a důsledně dodržet léčbu a ostatní opatření.

Je nezbytné, aby se vyšetřila citlivost této bakterie na antibiotika a ta se dávala cíleně. Na to je třeba odebrat vzorek z močové trubice u Vašeho partnera a u Vás by mohl postačit vzorek moči. Je také potřeba, abyste se Vy i Váš partner podrobili důkladnějšímu vyšetření, protože je možné, že je někde ve Vašem tělě ložisko zánětu a také že existuje nějaké oslabení, které vede k tomu, že infekce opakovaně dostáváte. Bude teď odpověď adresovat Vám, ale totéž bude platit pro Vašeho partnera.

Pokud jste dosud byla léčená u jednoho urologa, je možné obrátit se na jiné pracoviště, pokud si ten dosavadní rok nevěděl rady. Zkusila bych nějaké větší zařízení s možností vyšetřovacích metod; s sebou si vezměte výsledky dosavadních testů a lékařské zprávy. Bude potřeba podstoupit ultrazvuk malé pánve a ledvin (kde se s oblibou bakterie také vyskytuje), zda není někde ložisko chronického zánětu. U Vašeho partnera by urolog měl vyšetřit kromě uvedeného i prostatu. Bylo by dobré, aby se Váš ošetřující lékař poradil ohledně léčby na oddělení mikrobiologie, kde by Vám doporučili antibiotika podle citlivosti. Součástí Vašeho vyšetření musí být gynekologická prohlídka s odběrem vzorků sliznice kartáčkem. Zvažte, když se infekce takto opakují a víte, že jste se nakazila od partnera, zda nepodstoupit vyšetření na pohlavně přenosné nemoci. Pokud Váš partner vedl před tím, než jste se seznámili, bouřlivější sexuální život, je možné, že můžete mít nějakou jinou přehlédnutou infekci, na kterou antibiotika nezabrala. Poraďte se ohledně toho s Vaším gynekologem.

Navštivte také praktického lékaře k celkovému vyšetření imunity (protilátky obecně, krevní obraz, ukazatele zánětu), také k vyloučení toho, že nemáte jinou nemoc vedoucí k vyššímu výskytu infekcí jako cukrovka, porucha štítnice, jaterní onemocnění, nemoci ledvin či jiné.

Vzhledem k tomu, jaké máte další potíže (bolesti kloubů, oční problémy), si myslím, že pravděpodobně máte ještě jinou bakteriální infekci nebo přidružené onemocnění, na které se nepřišlo či nepomyslelo. Podle popisu to vypadá, že byste mohla mít infekci chlamydiemi. Je několik typů chlamydií, některé se přenáší pohlavní cestou, některé kapénkami vzduchem. Požádajte praktického lékaře, aby Vás vyšetřil na přítomnost protilátek proti chlymidiím (chlamydia trachomatis, pneumoniae, psittaci). Infekce se projevuje suchostí očí, únavou, bolestí kloubů. Léčba je antibiotická obvykle na 21 dní, někdy i déle. Podobně se také může projevit borrelióza, podobné příznaky ale bývají i součástí revmatologických onemocnění (například Sjogrenův syndrom). Vyšetření na zmíněné nemoci Vám rovněž může provést praktický lékař, vystaví Vám také žádanku na revmatologii. Objednejte se na oční vyšetření, protože suché oči nohou být známkou jak infekce, tak toho že prostě jen potřebujete brýle. Podle toho, nač se u Vás přijde, se pak budete léčit.

Ohledně porušené vaginální flory a enterocca Vám doporučím kromě dalšího vyšetření a cíleného přeléčení také další nutná opatření, abyste se celkově začala dávat do pořádku. Je třeba užívat denně probiotika s prebiotiky a to dlouhodobě v řádu měsíců, můžete je střídat. Kupte si probiotika na polykání a také čípky, které se vkládají do vagíny. Poraďte se v lékárně. Mohu doporučit například Hylak Forte a Mutaflor, jsou volně prodejné, ale můžete požádat i o recept. Kromě toho je dobré povzbudit imunitu močového traktu. Urolog Vám může doporučit a napsat Uro-Vaxom. Užívejte přípravky s brusinkami (Mega brusinky, Urinal Akut a další), doporučuje se D-manóza (Uroval Manosa), vhodné jsou přípravky z lichořeřišnice větší – vše dostanete v lékárně. Existují i preparáty kombinované, abyste toho nemusela jíst tolik. Na trhu je dostupný například Manosa-Plus, Valosun-Uroval Biotic. Můžete pít urologický čaj (ne déle jak měsíc, pak je třeba udělat nejméně měsíc přestávku). Je prokázané mnoha studiemi, že zmíněné podpůrné praparáty fungují.

Kromě uvedených doplňků můžete také vyzkoušet enzymatickou léčbu přípravkem Wobenzym. Zkuste nejprve malé balení, abyste vyzkoušela, jak léčbu snášíte.

Samozřejmostí u infekcí močových cest je pitný režim. Měla byste denně vypít kolem 3 litrů neslazených nápojů bez bublinek. Do příjmu tekutin se nepočítají polévky, káva, čarný ani zelený čaj a alkohol. Bez dostatečného pití to nepůjde.

Při opakovaných infekcích močových cest, zejména pokud víte, že zdrojem je sexuální partner, je nezbytné, abyste se léčili oba, používali při sexu prezervativ nejen po dobu léčení, dále abyste důsledně dbali na hygienu. Genitálie neomývejte mýdlem ani parfemovanými prostředky, ale spíše jen vodou, stačí jednou denně, aby se obnovila přirozená mikroflora. Noste bavlněné spodní prádlo. Ložní prádlo, spodní prádlo, ručníky – vše je třeba prát na co nejvyšší teplotu a ideálně pak ještě vyžehlit, aby se zahubily bakterie, co přežily. Každý z Vás používejte jiný ručník. Na oblast genitálií můžete po dobu, co se léčíte, používat k sušení netkanou textilii Perlan, který sa dá zakoupit v lékárně a po použití jej jednoduše vyhodít. Na toaletě rovněž nepoužívejte parfémovaný toaletní papír, což platí o vložkách, které by měly být bavlněné a bez parfémů. Tampony nepovažuji za vhodné.

K hygieně je vhodné spíše sprchování, ale když zatoužíte po vaně, je možné si do ní přidat pár lžic jablečného octa, který pomůže ke správnému pH pokožky i intimních oblastí.

Nechoďte plavat do bazénů a nekoupejte se ve stojatých vodách. Vyvarujte se prochlazení. Po sexu se oba jděte vymočit. A při samotném sexuálním styku nepoužívejte spermicidní, lubrikační ani jiné gely. Pokud používáte nějaké erotické pomůcky, tak je důsledně dezinfikujte. Ty, co nejdou desinfikovat, nepoužívejte.

Na konec Vám doporučuji, abyste, pokud se cítíte takto psychicky v nepořádku a máte strach, že by se Váš stav mohl zhoršovat, zkusila dát do pořádku psychicky. Je jasné, že jste z toho unavená. Však se Vaše obtíže již rok vlečí. Věřím, že se Vám povede nakonec dosáhnout úplného vyléčení, jen to možná bude ještě chvíli trvat a budete potřebovat sílu. Podpořte proto také svoji duši. Můžete zkusit bylinkové čaje na nervy, homeopatika Sedatif 4xd, sirup Novo-Passit, můžete se obrátit na psychoterapeuta, nebo se poradit s Vaším praktickým lékařem, zda by Vám na přechodnou dobu nepomohla malá dávka antidepresiva, pokud byste se na to cítila.

Přeji Vám, abyste se zbavila obtíží a cítila se brzy zase co nejlépe.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...