62358  31. 5. 2018 19:09:36

Priateľa bolí pravý semenník s podbruškom

Dobrý deň,

chcela by som sa opýtať. Priateľa bolí pravý semenník s podbruškom a taktiež tá bolesť tiahne k pravému stehnu. Trvá to zhruba 2, 5 mesiaca a pri lekárovi nebol, pretože momentálne sme v zahraničí a pobudneme tu ešte zhruba 5 mesiacov. Veľa ľudí tu pise taký istý problém, ale nedočitala som sa, že by niekto písal aj o bolesti stehna. Prosim o radu a pomoc pokiaľ je možné, o čo sa jedná.

Za odpoved vopred ďakujem.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

je mi líto, že podobné potíže Vašeho přítele postihly zrovna v zahraničí. Máte-li cestovní pojištění, na podobné případy by se úhrada měla vztahovat. Doporučuji kontaktovat Vaši asistenční službu, měli by Vám být schopní poradit. Asistence bývá obvyklá i k platebním kartám.

Ohledně možné příčiny Vám mohu napsat širší rozvahu, oč by se mohlo jednat, nicméně jsem si jistá, že bez kontroly u lékaře a vyloučení nebezpečných příčin se to neobejde. Věřím, že pobýváte někde, kde bude dostupná alespoň základní lékařská péče.

Bolesti varlete, podbřišku a stehna mohou být zůsobené hned několika příčinami. Mezi nejčastější příčiny patří zánět varlete i nadvarlete, který se projevuje většinou otokem, začervenáním, šířením do okolí. Zánět může být daný nějakou infekcí (viry, bakterie, kvasinky), nebo se může jednat o důsledek nějakého vnitřního poškození či změn. Léčba by nejspíše byla antibiotická, protizánětlivá a protibolestivá. Nebezpečí neléčeného zánětu spočívá v možnosti jeho šíření do celého těla a také v možné následné poruše plodnosti, pokud by bylo zasaženo varle.

Může se jednat o tříselnou kýlu, což se podle popisu jeví jako pravděpodobné, kdy se část břišní předstěny nebo střev vsouvá do tříselného kanálu, kam nepatří. Bolest vystřeluje do varlat i do nohy. Tříslená kýla bolívá víc při zapnutí břišního lisu (při stolici, zvedání břemen apod.). Tříselná kýla se musí vyšetřit, zda není uskřinutá a nehrozí ropad tkáně a následná otrava krve. V případě uskřinuté kýly je nutné jít ihned na vyšetření a operaci. Je-li je kýla volná, může být řešením speciální posilování svalů, kýlní pás, klidovější režim bez zatínání svalstva alespoň pro teď. Nebo je řešení plánované chirurgické.

Může jít o projev ledvinných kamenů, při kterých původ bolesti je ledvině a posouváním ledvinných kamenů dochází k šíření bolesti do třísla a varlete.

V neposlední řadě může jít o důsledek nějakého poranění či zhmoždění tkáně. Někdy bývá příčina svalově kosterní (natažení, uskřinutí vazů, šlach, svalu), někdy se podobné bolesti vyskytnou u zlomenin v dané oblasti, což se mi ale podle popisu nezdá jako pravděpodobné.

Vzácně se podobné příznaky vyskytují při nádorových onemocněních dané oblasti.

Rozhodně Vám doporučuji návštěvu lékaře v co nejbližším možném termínu. Lékař varle prohmatá, vyšetří tříslo, mělo by rovněž být provedené základní vyšetření krve k vyloučení celkového zánětu, vyšetření moči a nejlépe i ultrazvuku. Podle výsledku se rozhodne, oč by se mohlo jednat a jaký bude postup. Když se vyloučí nějaká z příhod ohrožující zdraví a hlavně život Vašeho přítele, pak je možné s konečným řešením problému vyčkat podle závěru lékaře, který vyšetření provede.

Lékařskou službu vyhledejte okamžite tehdy, kdyby se objevily následující příznaky: pokud by měl přítel krev v ejakulátu či moči, kdyby byla moč zkalená, zapáchající, kdyby měl ejakulát jinou barvu s příměsí hnisu, kdyby se bolest horšila, případně měla podobu křečí v břiše, bolestí v zádech, byla pulsující, či kolikovitá, kdyby se přidaly horečky, zimnice či třesavka. Důvodem k bezodkladnému vyšetření je také případ, kdy by bylo varle oteklé, zarudlé, jinak barevné, například do modra či černa, či se zvětšovalo, kdyby se na stehně, v třísle či varleti objevila bolestivá boule, také pokud by se objevilo zvracení, zástava odchodu plynů či stolice. Samozřejmě pokud by se vyskytly celkové příznaky jako bolest na hrudi a dušnost v souvislosti s bolesti varlete a nohy, také neodkladně volejte pohotovost.

Přeji Vám a hlavně Vašemu příteli, aby příčinou bolesti byl nějaký z neškodných stavů a aby se Váš přítel brzy cítil lépe.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...