62360  10. 6. 2018 13:29:03

Mávam pichľavé bolesti v pravo dole, pri vaječníku

Dobrý deň,

už dlhšiu dobu mávam pichľavé bolesti v pravo dole, pri vaječníku, ale bolí ma to aj na dotyk ako keby sval, ale až k samotnej panvovej kosti pri pyskoch úplne vpredu. Mám chronhovu chorobu sprevadzajúcu fistulou a abscesom v terminalnom ileu do konečníka, bola som aj na ďalšom MR po operácii aj u gynekológa na ultrazvuku, kde nič nezistili. Je možné že ak bolo v popise na žiadanku MR iba oblasť terminalneho ilea, že okolie nepozreli? Na ultrazvuku to môžu prehliadnuť? Gynekológ vravel že som dole úplne zdravá až na candidu v tele, ktorá je pri Chronovi bežná. Prípadne neviete mi povedať čo iné by to mohlo byť?

Menštruáciu mávam pravidelnú. Bolesti bývaju aj medzi cyklom aj počas menštruácie. Bolesť je znesiteľná a nemám iné sprievodné príznaky, ale nikdy predtým som to nemávala až po operacii fistuly. Je to taká pulzujúca bolesť a hlavne na dotyk pichľavá teda až ku kosti. Viete mi prosím poradiť, naviesť bližšie ako inak to možem preveriť alebo myslíte že to môže byť obyčajná bolesť vaječníka pri ovulácii a menštruácii? Dokonca z krvných testov nezistili nič, keďže mám zápal čreva je možné, že ak je tam iný zápal nezistia to? Niekedy sa mi zdá, že ma to bolieva aj keď mi treba príliš na toaletu.

Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

rozumím Vašim obavám. Vaše bolesti jsou sice snesitelné, ale nepříjemné, obtěžují Vás a znejisťují. Přes provedená vyšetření se nezjistila příčina. Pravda je, že je možné, že při magnetické rezonanci mohou lékaři přehlédnout nějaké drobnosti v okolí vyšetřované oblasti, protože popisující lékař se nejvíce soustředí na oblast, o jejíž vyšetření byl žádán. Nicméně vždy se prohlíží zobrazená oblast celá a přehlédnutí něčeho podstatného je spíše málo pravděpodobné. Pokud jste měla dělaný souběžně ultrazvuk malé pánve a také gynekolog soudí, že jste v pořádku, pak zde nejspíše nebude vážný nález rovněž.

Je otázka, jaký ultrazvuk Vám byl dělán, jak velká oblast malé pánve se na MR zobrazovala a zda se vyšetřovalo i tříslo, protože podle toho, jak to popisujete, se mi zdá jako pravděpodobné, že by se mohlo jednat o tříselnou kýlu. Ta se projevuje bolestmi vystřelujícími do třísla a do stydkých pysků. Někdy nemusí být hmatná žádná boulička ani jiný útvar v dané oblasti. Do kýlní branky (otvoru, kudy břišní obsah vcestuje do míst, kam nepatří) v tříselném kanálu se může vsouvat jen malý kousek břišní předstěny a přesto mohou být bolesti velice nepříjemné. Nejvíce taková kýla bolívá při zapojení břišního lysu, tedy při tlačení na stolici, zvedaní břemen, zakašlání a podobně. Někdy se tříselná kýla objeví jako důsledek operace břicha, kdy dojde k oslabení břišní stěny a do tohoto oslabeného místa potom vniká kousek břišní předstěny nebo střeva. Tak tomu mohlo být i u Vás, pokud se obtíže objevily až po operaci fistuly. Řešením kýly může být operace, při které se zacelí slabé místo v břišní stěně nejčastěji síťkou. Pak do kýlní branky nemůže nic pronikat a ani bolet. Někdy může být řešení v posílení břišní stěny a režimových opatřeních. Rozhoduje o tom chirurg na základě vyšetření a Vašich příznaků.

Druhou možnou příčinou bolestí, které cítíváte, by mohly být pooperační srůsty či srůsty po zánětu kolem fistuly. Srůsty vzniknou při hojení, kdy se vytvoří zjizevnatělá pevná tkáň někde, kde může táhnout či způsobovat bolest. Kdyby bolest byla úporná, řešením může být chirurgické přerušení srůstů.

Další možností, která by mohla souviset s provedenou operaci, je možnost podráždění či porušení některého z nervů zásobující tuto oblast. Často se jednává o pudenální nerv - obtížím se potom říká pudendální neuralgie. Řešením pak bývá péče o stolici, rehabilitace, dieta (tu ale pravěpodobně držíte kvůli Crohnovi), léky na bolest a další podle nálezu.

Vzhledem k tomu, jak dobře jste vyšetřovaná a že jste určitě sledovaná na gastroenterologii, gynekologii a možná i jidne, pak si nemyslím, že by se přehlédlo ložisko zánětu jako absces či případně nová fistule. Každopádně se o tom určitě ještě pobavte se svým ošetřujícím gastroenterologem. Možná by bylo možné znovu zhodotit magnetickou rezonanci, udělat nový ultrazvuk apod.. Rovněž doporučuji přeléčit kandidózu, pokud je potvrzená.

Ohledně možnosti, že se jedná o kýlu či srůsty, byste měla navštívit břišního chirurga. Nejlépe by Vám opět doporučil Váš lékař, nebo můžete zkusit pracoviště, kde Vás operovali. Podle závěru by pak probíhala léčba a vypadala doporučení.

Požádejte svého praktického lékaře nebo gastroenterologa o žádanku na neurologické vyšetření ke zvážení neurologické příčiny Vašich obtíží.

Do vyšetření doporučuji klidovější režim, nezvedejte nic těžkého, snažte se o nenadýmavou stravu, pravidelnou měkkou stolici, na stolici netlačte, dost pijte. Kdyby se u Vás objevily problémy jako horečka, nevolnosti, zvracení, zástava odchodu plynů a stolice, křečovité bolesti břicha, bolestivá bulka v třísle či ve stydkém pysku, jděte okamžitě k lékaři.

Přeji Vám brzké zlepšení Vašich obtíží.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...