62361  15. 6. 2018 19:00:52

Na pere sa mi spravil herpes

Dobry den,

mal som nechraneny styk a dnes sa mi na pere spravil herpes. Mozte sa na to pozriet ci je to nejaka pohlavna choroba. Mam tu vyrazku len an tom jesnom mieste. No v minulosti som bol nachylny na zle umyte pohare a hned aa mi spravil herpes tal neviem ci to je len infelcne alebo prejav pohlavnej choroby. Mail z foto som vam zaslal z mailu.

Dakujem.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

chápu Vaše obavy. Byť vřídek v ústech na pohled vypadá neškodně, není vyloučené, že může být projevem pohlavní nemoci. Nechráněný sexuální styk je vždycky potenciálně nebezpečný z hlediska přenosu pohlavně přenosné nemoci. Pokud jste měl orální sex a nyní máte projevy v ústech, je možné, že protějšek mohl být nakažený nějakou nemocí, a bude v tom případě třeba další vyšetření. Nepíšete, jak dlouho před vznikem vřídku v ústech jste měl styk, k bližší diagnóze bych také potřebovala vědět, jestli máte nějaké další příznaky a zda měla či má nějaké obtíže Vaše sexuální partnerka či partner. Moje odpověď bude proto spíše obecná, věřím, že si z ní vezmete, co bude třeba.

To, co máte v ústech, může mít více příčin, které mohou a nemusí souviset s nechráněným stykem. Může se jednat o afty, které nejsou nakažlivé, bývají průvodním jevem oslabení organismu po infekci, stresu apod.. Jde o červené bolestivé vřídky na sliznici v ústech, které samy mizívají do 10 dnů. Někdy se afty mohou vyskytnou jako jeden z příznaků infekce HIV 1-2 týdny po nakažení. Projevy nákazy bývají podobné běžnému nachlazení, téměř vždy je horečka nad 38°C a v okolí krku zvětšené mízní uzliny. Běžně léčba aftů spočívá v týdenním výplachu dutiny ústní například ústní vodou Tantum verde, potíráním bylinným přípravkem Kaloba, podávání vitaminů B a C, můžete zkusit homeopatikum Borax 5CH 4d 3 kuličky vycucat. Pokud máte přidruženou infekci jako rýmu, kašel, bolest v krku, je třeba léčit i to.

Může se jednat o opar, který může být typ 1 - tedy ten, který se běžně vyskytuje na rtech, bývá opakovaný, a někdo jej mívá právě jak jste to popsal i po půjčení cizí sklenky. Nemusí souviset se stykem, může se jednat o projev nějaké virózy či stresu. Opary se objevují při oslabení podobně jako afty. Může jít také o opar způsobený typem 2, který spíše způsobuje genitální (pohlavní) opar. Ten můžete mít i na rtu. Opar bolí, tvoří se na něm puchýřek, který praská a na jeho povrchu se tvoří stroupek. Tam, kde jej máte Vy, je to těžké z fotky poznat, protože se vřídek nachází již v ústech, kde je vlhko a typický stroupek nevznikne. Opary se nejčastěji vytváří podél červeně rtů. Pokud u Vás je toto místo v ústech obvyklé a opar se Vám tam již minulosti tvořil, je možné, že se jedná o probuzení již existující infekce. Opary jsou nakažlivé dotekem, líbáním, orálním sexem, pokud jde o genitální opar, tak pohlavně. Léčba je místní (Zovirax například), nebo při horším průběhu či nebezpečné lokalizaci celková - tablety Vám předepíše ORL lékař či praktik. Během léčby je třeba zdržet se rizikových aktivit. Po zaléčení doporučuji vyhodit zubní kartáčky.

Vřídek, který je vidět na fotografii, ještě může být projevem prvotního stadia syfillis. Nebolí, je na dotek tvrdý a často si ho člověk všimne náhodou. Objevuje se v místech vniknutí infekce cca po jednom až dvou týdnech od nákazy. Jsou také zvětšené mízní uzliny. Po nějaké době (6-8 týdnů) sám jizí i bez léčby a nemoc přechází do dalšího stadia. Syfillis se léčí antibiotiky. Neléčená mívá velmi vážné následky.

V neposlední řadě se v této oblasti může objevit drobné poranění od kousnutí, ulomeného zubu apod..

Pokud máte pochybnosti, o co se u Vás může jednat, navštivte zubního nebo ORL lékaře, případně kožního specialistu, který vřídek prohlédne, může odebrat vzorek a případně udělat laboratorní testy. Podle výsledku by se potom řidil další postup.

Každopádně Vám doporučuji, abyste po dobu projevů v ústech byl opatrný. Nelíbejte se, nepoužívejte společné nádobí, vyhněte se orálnímu sexuálnímu styku a při sexu používajte ochranu. Nejdříve po 2 týdnech se dá z laboratních testů zjistit, zda se nejedná o syfillis, jistější jsou testy za 3 měsíce. Na HIV lze vyšetřit nejdříve za 2, lépe za 3 měsíce od nechráněného styku. Obě dvě vyšetření Vám doporučuji podstoupit nejen pro klid duše, ale také z důvodu možného šíření infekce a také zahájení patřičné léčby. Vyšetření provádějí běžné všechny laboratoře, můžete se obrátit na Vašeho praktického lékaře, venerologa či kožního lékaře.

Přeji Vám, aby se nejednalo o nic vážného.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...