62362  14. 6. 2018 20:14:33

Zjištěny vyšší hodnoty na odběru krve

Dobrý den,

v roce 2015 jsem byl na odběru krve při kterém mě byly zjištěny vyšší hodnoty.
Hlavně Anti VZV IgG ELISA - 2163. 0 mIU/ml (meze 135-165)
dále Anti VCA EBV IgG ELISA -43. 3 U/ml (meze 20)
a Anti HSV 1+2 IgG ELISA 21. 9 index (meze 0. 9-1. 1)
Můžete mě prosím napsat co znamená hlavně ta první vysoká hodnota, popř. navrhnout léčbu?
Děkuji.

S pozdravem Libor.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

jde o vyšetření staršího data a bohužel k interpretaci výsledků by bylo třeba znát výsledky dalších vyšetření, tedy zejména hodnoty IgM a další případně výsledky provedených testů. Potřebovala bych vědět, zda jste měl či máte nějaké příznaky, kolik je Vám let atd.. Takto mohu jen obecně zhodnotit, o jaký druh testu se jedná, co výsledek oběcně znamená. Zda a jaká je třeba léčba závisí na ostatních testech a Vašich obtížích. Bylo by vhodné nálezy probrat s tím lékařem, který Vás na vyšetření poslal, zná podrobnosti Vašeho zdravotního stavu a důvod vyšetření.

První test - zvýšené anti VZV IgG svědčí o tom, že jste v minulosti prodělal infekci virem varicella zoster nebo jste byl očkován proti planým neštovicím. Virus varicella zoster způsobuje plané neštovice a pásový opar. Po prodělané první infekci (většinou v dětství) virus může přetrvávat v těle a někdy, při oslabení organismu, se může později projevit jako pásový opar. V dětství se neštovice neléčí, jen podle příznaků, infekce se neopakuje. V dospělosti je možné onemocnět planými neštovicemi, pokud je člověk v dětství neměl, nebo je možné mít pásový opar. Léčba neštovic v dospělosti a pásového oparu je potřebná, léky se podávají celkově. Pásový opar se projevuje výsevem skupiny puchýřků, kterému předchází svědění či bolest určité oblasti kůže (na břiše, hrudníku, pod žebry, na obličeji...). Léčba je někdy svízelná, podávají se místně léky na zklidnění podráždění pokožky, dále léky na tišení bolesti a léky proti virům. Pokud máte jen nález protilátek IgG a žádné obtíže, pak léčba není pravděpodobně třeba.

Druhý test se týká viru Epstein-Barrové. Protilátky typu IgG svědčí o tom, že jste infekci prodělal někdy v minulosti. Kdyby byly zvýšené IgM, svědčilo by to o probíhající infekci, vyšetřují se ještě protilátky proti jádrovému antigenu EBNA, které svědčí o průběhu infekce, objevují se v pozdní fázi nákazy. Zvýšená hodnota IgG protilátek samotných znamená, že jste virus kdysi chytil, nejspíše jako mononukleózu, vytvořily se Vám protilátky a nyní nemusíte mít žádné obtíže. Nákaza virem EB v akutní fázi probíhá většinou jako angína, někdy jsou postižená játra a zvětšná slezina. V takovém případě se doporučuje klid, dieta a abstinence po dobu 3-6 měsíců podle tíže nálezu. Někdy se pro angínu podávají antibiotika penicilinového typu (ne amoxypeniciliny), pokud je podezření na souběžnou nákazu nějakou bakterií. Jesltiže je tedy IgG jediný zvýšený ukazatel a nemáte obtíže, pak léčba ani další opatření nejspíše nejsou zapotřebí.

Zvýšení anti HSV IgG 1 a 2 znamená, že jste v minulosti prodělal infekci viry Herpes simplex typu 1 i 2. Typ 1 typicky dělá opar rtu, typ 2 nejčastěji způsobuje opar na pohlavních orgánech nebo v ústech. U druhého typu jde o pohlavně přenosné onemocnění, v případě vzplanutí oparu na pohlaví je třeba léčit (mastmi či celkově) podle projevů. Po dobu léčby se nedoporučuje sexuální styk a je vhodné používat prezervativ. Léčbu řídí většinou kožní lékař/venerolog.

V případě všech zmíněných virů kromě HSV 2 platí, že se jedná o vcelku častý nález. U všech je možné nové vzplanutí infekce, tedy že při oslabení organismu nemocí, infekcí, stresem, dlouhodobou únavou či vyčerpáním, se znovu objeví příznaky nákazy. Jde o opary různé lokalizace, u EBV to bývá nejčastěji únava, malátnost, někdy zvýšení jaterních testů, neurčité břišní obtíže.

Doporučuji Vám, abyste nálezy probral s odesílajícím lékařem nebo alespoň Vaším praktickým lékařem. Pokud máte nyní některé z výše zmíněných obtíží, bude třeba vyšetření opakovat včetně vyšetření protilátek ze třídy IgM,. které ukazují na akutnost nemoci. Podle výsledku se potom může řídit léčení, dieta a režimová opatření.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...