62363  19. 6. 2018 12:09:52

Pupák na penise

Dobry den,

chcel by som sa opytat co by to mohli byt za vyrazky na zaludi penisu, vyzera to ako klasicky pupak, poslal by som aj foto ale nejako neviem najst pridat prilohu. Vcera som to este pri sprchovani nemal a dnes sa mi to objavilo. Nepouzivam ziaden iny novy sampon na umyvanie, ani nic nove som nepouzil z coho by sa mi to mohlo stat.

Prosim o radu.
Dakujem.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

chápu Vaše obavy. Příčin může být více, od nějakého banálního infekčního onemocnění, postižení žlázek, přes bradavice, po pohlavně přenosné nemoci. Podle fotografie by se podle mého názoru mohlo jednat o první projev genitálních bradavic, čili kondylomat. Tyto drobné bradavičnaté útvárky nazávané latinsky condylomata accuminata se nacházejí na pohlavních orgánech, v okolí konečníku, na šourku, někdy i uvitř konečníku či močové trubice sexuálně aktivních jedinců. Jde o projev infekce HPV - lidským papilomavirem. Asi u 80% lidí samy zmizí časem bez léčení, leckdy se ale vracívají. Když je třeba léčba, bradavice se ošetřujíc místními léky nebo odstańují chirurgicky. Některé z druhů HPV mhou být nebezpečné z toho důvodu, že mohou vést ke vzniku nádorových buněk.

Další z možností by mohla být jiná kondylomata - condylomata lata, která jsou projevem druhého stadia přijíce čili syfilis. Je to méně obvyklé než genitální bradavice, nicméně vyloučit se to nedá bez vyšetření. Syfillis je velice nakažlivé pohlavně přenosné onemocnění, které je nezbytně nutné léčit antibiotiky, jinak přechází do dalších velice nebezpečných stadií a přináší s sebou různé komplikace včetně poškození nervů, poruch plodnosti apod..

Vzhledem k tomu, že bez vyšetření u lékaře nedostanete jednoznačnou odpověď, doporučuji Vám navštívit ambulanci kožního lékaře venerologa. Ten určí diagnózu a případně provede doplňující vyšetření s odběrem kousku pupínku, také možná laboratorní testy na syfillis, kdyby byla pochybnost.

Do vyšetření u lékaře rozhodně doporučuji vynechat sex bez ochrany. I při orálním sexu rozhodně používejte prezervativ. Vyšetření neodkládejte. Vyšetření doporučuji podstoupit také Vaší partnerce či partnerovi. Léčba a další postup bude záviset na výsledku vyšetření.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...