62364  21. 6. 2018 10:00:54

Mám problém s pravým okom

Dobrý deň,

mám problém s pravým okom mierne bolesti ponad obočie, poza oko a občas aj ako v nose. Pri práci s PC alebo keď vyjdem na slnko a mi akoby niečo cez prave oko niečo mihalo. Bolesti mávam aj v krčnej chrbtici.

Môže to mať súvis?

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

potíže, které popisujete, spolu mohou a nemusí souviset. Na to, abych přesněji odpověděla, mám bohužel poněkud málo informací. Na rozlišení příčiny je třeba vědět, kolik Vm je roků, zda se s něčím léčíte, jestli máte nějakou oční vadu, jak dlouho máte problémy, jestli předcházela nějaká infekce či úraz, jaké jsou další příznaky apod.. Vzhledem k tomu, že tohle všechno nevím, bude má odpověď spíše obecná.

Pocit či zrakový vjem, že Vám v oku něco plave, bývá nejčastěji daný sklivcovým zákalkem. Věkem se jádro sklivce, gelovité hmoty vyplňující oko, rozpouští, stává se tekutějším. Někdy se malé kousky sklivce nerozpustí stejně jako okolí, jsou hustší, a pohybují se po okrajích ztekutělého jádra. To potom vnímáme jako kousíčky plovoucí v oku. Nejvíce je to patrné při práci na počítači, na slunci, při pozorování světlých ploch. Většinou to nic neznamená a není třeba to léčit.

Někdy jsou tyto plovoucí kousíčky známkou odlupujícího se sklivce, někdy se jedná o projev praskliny sítnice, vzácněji odplupování sítnice. V takovém případě většinou obtíže začnou být obtěžující, nápadné, kousků je více. Očního lékaře je třeba vyhledat co nejdříve, pokud se objevují záblesky světla, déšť plovoucích objektů, změny v zorném poli, zráta zraku, bolest. Pak je třeba rychle problém řešit, protože příčinou může být krvácení, odlupování sítnice či nějaký problém uvnitř oka. Brzká návštěva lékaře pak může přinést rychlé a účinnější řešení.

Obyčejné zákalky sklivce, které neruší, se neodstraňují. Kdyby Vás to obtěžovalo, dá se provést ošetření laserem. V případě větších obtíží je třeba chirurgické oční ošetření.

Aby se odlišilo, co je příčinou potíží u Vás, doporučuji objednat se na vyšetření k očaři a poradit se.

Ohledně bolestí nad okem a v nose – je možné, že spolu obtíže mohou souviset tehdy, kdyby se jednalo o důsledek zánětu či úrazu, kdyby plovoucí skvrky byly důsledkem nějakého poškození oka. Blíže Vám poví oční lékař.

Častou příčinou bolestí nad okem a u kořene nosu bývá zánět vedlejších nosních dutin. Typicky se projevuje bolestí, která se horší v předkolonu, nastupuje kolem týdne po prodělané infekci horních dýchacích cest. Většinou není třeba léčit antibiotiky, často stačí na zpočátku nějaké nosní kapky či výplachy nosu k uvolnění hlenů, místně používat teplé suché oblady na čelo, dost pít, na bolest běžné léky typu Paralenu, dostatek vitaminů. Obtíže se většinou spraví samy. Z kapek se osvědčily na 5-7 dní prostředky na oplasknutí nosní sliznice, Vincetka či mořská vodu na proplachování.

Když obtíže neustupují, je přítomen žlutý či zelený hlen v nose již delší dobu, pokud je bolest nezvyklá, velká, obtěžující, pokud ji provázejí příznaky jako horečka, zvracení, mdloby, problémy se zrakem, motání hlavy, je třeba navštívit praktického lékaře, který provede základní vyšetření. Většinou stačí popovídání, vyšetření pohmatem, RTG nosních dutin, základní laboratorní testy a léčba podle výsledků. Při pochybnostech o původu obtíží Vás lékař pošle na ORL nebo neurologii. Kdyby byla třeba léčba antibiotická, na zánět dutin se většinou dávají antibiotika penicilinového typu na deset až čtrnáct dní.

Pokud byste si chtěl být jistý, co vede k Vašim potížím, a že se nejedná o projev něčeho, co by bylo třeba léčit, doporučím začít návštěvou ordinace Vašeho praktického lékaře, který Vás po vyšetření může léčit, nasměrovat dál a navrhnout další kroky.

Přeji Vám, aby se Vaše problémy brzy spravily. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...