62367  23. 6. 2018 17:50:06

Po operaci páterního kanálku

Jsem 3 mesice po operaci paterniho kanalku hrudni casti. Po rehabitaci me zaclo bolave brnet pod levym zebrem, ale jenom kdyz stojim nebo jdu. V leze se to sklidni. Posledni tri dny je to intenzivni.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

není mi úplně zřejmé, jak zní Váš dotaz, ale budu se snažit Vás nasměrovat, jakým směrem by se dál mělo ubírat uvažování týmu terapeutů, který se o Vás stará a co můžete nyní udělat Vy. Bohužel nepíšete, z jakého důvodu byla dělána operace, jaký byl průběh, jak probíhá rehabilitace a hojení, jaké cviky cvičíte, jestli jste pod vedením terapeuta nebo sám, jaký je Váš celkový zdravotní stav. Také nevím, zda bolest a brnění je nový problém, nebo jste to měl před operací, zda oblast, kde máte bolest a brnění souvisí s operovaným místem či se jedná o jiný úsek. To vše by bylo třeba znát, abych dopověděla konkrétněji.

Obvykle se páteřní kanál operuje pro zúžení, které bývá rozené či získané úrazem, operací, změnami páteře, často degenerativním, danými opotřebením. Operuje se tehdy, když jsou projevy vážné a nedaří se je odstranit léky a cvičením. Při operaci se rozšiřuje páteřní kanál, někdy je třeba odstranit výběžky obratlů, někdy se používají materiály jako šrouby ke zpevění páteře. Po operaci následuje rehabilitace dle stavu a průběhu léčení. Většinou dochází k postupnému zlepšování bolesti, poruch nervů i hybnosti.

Pokud se u Vás po rehablitaci začaly potíže mírnit a nyní se objevily znovu či zcela jiné než před operací, pokud se bolesti stupňují, pak průběh pooperačního období není v pořádku. Mohlo dojít k tomu, že se v oblasti operovaného místa objevuje jizva, která táhne, dělá nové zúžení či dráždění v dané oblasti. Mohlo se stát, že při operaci byl podráždění či na rušený nějaký z nervů v dané oblasti a to se nyní projevuje brněním po žebry. Také není vyloučené, že cviky, které provádíte, Vám nevyhovují, či je neprovádíte tak, jak se má. Pokud již cvičíte sám doma a nemáte kontroly u fyzioterapeuta, není neobvyklé, že se mohou objevit bolesti v operované oblasti, když se civčí nesprávně. V neposlední řadě není vyloučené, že došlo k nějakému posunu či problému v operovaném místě či těsně nad či pod a nyní v důsledku toho dochází ke dráždění nervů a svalovým blokádám.

Vzhledem k tomu, že operace proběhla poměrně nedávno a je možné, že operované místo se nehojí dobře či došlo k nějakému novému problému, je nutné navštívit bez odkladu Vašeho neurologa. Provede Vám neurologické vyšetření, prohlédne jizvu a pošle Vás nejméně na rentgen hrudní páteře, možná i na CT či magnetickou rezonanci. Podle výsledku bude možná kontaktovat operatéra k poradě, či Vás k němu odešle na vyšetření.

O nových bolestech informujte svého fyzioterapeuta, který Vám může doporučit nějaké úlevové polohy či relaxační techniky. Rozhodně do vyšetření u lékaře nepokračujte v dosud prováděných cvicích a spíše se snažte odpočívat, vyhledávejte ty polohy, kdy Vás to nebolí. Na bolest můžete užít běžné léky, které Vám zabírají, jako například Ibalgin, Diclofenac, pokud máte obtíže se žaludkem či vředy v anamnéze, pak léky Paralenového typu. Promazávejte jizvu po operaci, pokud není zanícená.

Pokud byste měl příznaky jako veliké bolesti, objevily se poruchy hybnosti, slabost svalů či svalová únava svalstva pod operovaným úsekem páteře, změna citlivosti kůže rukou, hrudníku, nohou, případně kdybyste měl jiné celkové příznaky jako horečku, poruchy dýchání či bolesti na hrudi, motání hlavy apod., neotálejte a jděte okamžitě na pohotovost do nejbližšího většího zařízení s možností vyšetření neurologem.

Podle výsledků vyšetření bude probíhat léčení, další testy či cvičení a rehabilitace. Když se neprokáže souvislost s operací, ale problém bude souviset jen s rehablitací, pak bude na místě zvážít jiné techniky a cviky a cvičení provádět znovu pod vedením zkušeného fyzioterapeuta. Pokud bude vše v pořádku a lékaři Vám to schválí, jako doplňkovou metodu k rehabilitaci po operacích páteře mohu doporučit akupunkturu.

Přeji Vám brzké zlepšení stavu. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...