62369  27. 6. 2018 6:22:50

Mohol som si na prostate poškodiť nerv?

Dobrý deň

Mám dosť pálčivý problém. Mám 32 rokov a už s prestávkami od 15 rokov sa venujem závodnej cyklistike, cyklistika ako obecne o nej vieme nieje prospešná na citlivé partie, hlavne na prostatu a môže časom narobiť problémy. Ja som však ziadne väčšie problémy nikdy nemal ani s erekciou ani s močením. To sa však žial zmenilo, pred dvoma týždňami som si kúpil nový bicykel a nanom bolo iné sedlo, väčšie a o niečo tvrdšie.

Troška som zaexperimentoval a dal si aj vyšší posed ( sedlo som dal vyššie čo zrejme spôsobovalo väčší tlak na perineum ) čo však bola fatálna chyba. po pár tréningoch moje telo začalo reagovať na túto zmenu resp za pár dní som úplne stratil pocit libida, laicky povedané, nadržanosti, ktorý som predtým pocitoval aj voľne ( mimo sex. aktivít ci onanie) proste som stratil ten pocit libida. samotnú erekciu viem dosiahnuť stále ale už s omnoho väčším problémom a úsilím, proste ak ju chcem dosiahnuť musím sa dotoho doslova nútiť čo som predtým nemal vôbec. A samotný pocit vyvrcholenia je taký ako keby to šlo nejak do stratena, taký slabší pocit. Aj objem ejakulátu je menší a je samotný ejakulát je taký ako keby viac číry-vodový.

Proste pred dvoma týždnami ako som si na tom treningu dal vyšší posed a skkúsil to tvrdšie sedlo tak mám dojem že som jednorázovo za ten tréning nejak poškodil prostatu. Ten stav trvá už dva týždne čo ma znepokojuje. na tom sedle samozrejme už nejazdím, zhánam si iné ktoré bude mať velku anatomickú dieru. Myslíte ze tento stav je už nezvrtaný u mna? Mohol som si na tej prostate napr pricviknúť alebo trvale poškodiť nejaký kanálik-nerv? Ak by som teraz vyhladal lliečbu u Urologa ako by asi vyzerala, ako by to prebiehalo? Musím íst najprv k obvodnej lekárke a az potom k Urologovi?
Ďakujem za odpoved
S pozdravom Michal.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den, pane Michale,

hned na úvod Vám musím doporučit, abyste šel k praktické lékařce co nejdříve, aby se vyloučila infekce močových cest a udělaly se základní odběry na hodnoty zánětlivých ukazatelů a případně se začalo léčit. Souběžně se objednejte na urologii. Doporučuji nějaké větší zařízení s možnostmi zobrazovacích vyšetření. Někdy mohou být termíny na urologické vyšetření delší, takže je možné, že předtím využijete právě služeb Vaší lékařky, aby se nic nezanedbalo. Na urologii se můžete objednat bez žádanky, ale obecně většina lékařů specialistů dává přednost žádance už kvůli výsledkům provedených vyšetření.

Vaše nynější problémy mohou skutečně souviset se změnou sedla. Obecně se doporučuje najít sedlo, které vyhovuje a toho se držet. Jistě budete o výběru sedla vědět maximum, když se cyklistice věnujete závodně. Je na Vás, jaké sedlo zvolíte, zda s gelovým středem, dělené, beznosé, s dírami, či se jednoduše vrátíte k tomu, které jste měl dosud a nečinilo Vám potíže. Obecně se cyklistům doporučuje najít takové, které je pro ně konkrétně co nejpohodlnější. Dále jak jistě víte je třeba střídat polohy, při jízdě si stoupat, někdy být ve vzpřímenější poloze, což snižuje tlak na perineum, je dobré také upravit náklon sedla.

Je prokázané, že cyklistika provozovaná závodně, může mít dopad na prostatu. Jde zejména o větší sklon k zánětům prostaty a častější zjištění nádorů prostaty. U nádorů se ale jasná souvislost neprokázala, věc se zkoumá. Někteří se domnívají, že větší výskyt je daný tím, že cyklisté o náchylnosti prostaty k poškození vědí, a proto jsou lépe a častěji vyšetřovaní. Z toho by pak pramenil větší záchyt nádorových onemocnění. Souvislost cyklistiky s poruchou libida či erekce se neprokázala, naopak se zjišťuje, že cyklistika má na sexualitu pozitivní vliv.

Ve Vašem případě si myslím, že došlo ke vzniku podráždění či zánětu prostaty a to je příčina Vašich současných obtíží. Nemyslím si, že byste si způsobil nezvratné problémy novým sedlem. Jde o to problém rychle vyšetřit, zaléčit a odstranit příčinu. Pak by se měl stav postupně upravit. Změny v barvě, hustotě a množství spermatu se spraví rovněž.

Pokud dostanete termín k urologovi brzy, jděte rovnou tam. Pokud ne, pak nejprve k praktické lékařce. Bude třeba vyšetřit moč, ukazatele zánětu, krevní obraz, funkce ledvin, PSA (vyšetření používané v urologii k záchytu nádorových onemocnění). U urologa Vás bude čekat vyšetření per rectum, tedy pohmatem prostaty skrz konečník, pak vyšetření varlat. Bude provedený ultrazvuk močového měchýře, prostaty, varlat a nadvarlat. Součástí vyšetření je také ultrazvuk ledvin, protože některé obtíže podobné Vašim mohou být způsobené i poruchou ledvin.

Podle výsledku se bude řídit léčení. Někdy je třeba použít antibiotika, když by se ukázalo, že je zánět podmíněný bakteriemi. Jinak bude doporučená jiná léčba jako například protizánětlivé a protibolestivé léky, alfa blokátory, které pomáhají uvolnit svalstvo kolem měchýře, a zabránit některým příznakům jako je bolestivé močení.

Z opatření, které můžete udělat již nyní, je v první řadě na místě nejezdit alespoň do vyšetření. Nevím, jak je to pro Vás proveditelné, ale rozhodně byste se o to měl pokusit. Návrat k závodní cyklistice řiďte spíše podle lékařského doporučení. Hodně pijte nekafeinové nápoje. Nepijte kávu, kolu, alkohol, pozbuzující drinky, vynechejte příliš kořeněné, dráždivé jídlo a pití. Doporčují se teplé obklady či koupele, což bych ale odložila, až se vyloučí bakteriální původ obtíží.

Pokud by se neprokázal problém v oblasti močových cest a pohlavního ústrojí, je možné, že Vaše nynější obtíže souvisejí s poruchou nervů či svalů a pak by bylo nezbytné co nejdříve navštívit neurologa. Pokud byste si chtěl být jistý, můžete se rovněž objednat rovnou, jsme ale přesvědčená, že neurolog bude potřebovat závěr urologa.

Kdyby se přidružily obtíže jako horečka, bolest v malé pánvi, při močení, v nohách, křečovité či kruté bolesti břicha či v oblasti bederní páteře, krev v moči, nezvyklý zápach či zákal moči či ejakulátu, problémy s dechem či bolest na hrudi, kdybyste pociťoval ztrátu citlivosti v či změnu hybnosti v oblasti malé páne a nohou, kdybyste se nemohl vymočit či dojít si na stolici, jděte okamžitě na pohotovost do nemocnice.

Přeji Vám brzké zlepšení potíží. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...