62370  28. 6. 2018 12:54:45

Udělala jsem si test na syfilis

Dobrý den,

neměla jsem žádné příznaky, ale i tak pro jistotu jsem si udělala test na syfilis MIRATES a nenechala jsem spadnout kapku do testovací zóny, ale dotkla jsem se testovací zóny prstem, který jsem měla od krve (kontakt testovací zóny a mého prstu). Výsledek mi vyšel jasně negativní, ale bojím se, jestli nebyly nejaké latky syfilis napuštěny v testovací zóně.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

myslím si, že nákaza syphillis z testu Vám nehrozí. Nejsem si jistá, jaké je přesné složení činidla, které se používá k detekci protilátek v krvi (séru) u testu Mira Tes. Nepodařilo se mi dohledat složení tohoto konkrétního výrobku. Pokud byste to chtěla vědět přesně, obraťte se přímo na výrobce Vašeho testu. Nicméně podezření z šíření a nákaza syfillis podléhá u nás povinnému hlášení a léčení a jsem si jistá, že na trh by se nemohl dostat test, ze kterého by bylo možné se nakazit syfillis, protože by se pak nejspíš jednalo o trestný čin.

Obecně testy fungují na základě průkazu protilátek proti danému mikrobovi ve Vaší krvi. V případě syfillis se většinou testuje pokud je podezření na nákazu například pokud jste měla nechráněný styk, máte více partnerů, Vás partner má prokázanou sexuálně přnosnou nemoc. S testem se doporučuje vyčkat nějakou dobu po rozikové aktivitě, aby se vytvořilo dostatečné množství protilátek. Test se také provádí po objevení se příznaků (vřídek na pohlaví, v ústech, v místech průniku infekce). Pak lze vyšetřit i stěr z vřídku.

Ve Vašem případě spíše než nákazy bych se obávala toho, že test byl dotekem Vašeho prstu znehodnocený. Kdybyste nadále měla podezření, že jste se někde mohla nakazit syfillis, nejjednodušší a nejpřesnější způsob je nechat si odebrat krev v některé zdravotní laboratoři nebo přes Vašeho lékaře. Test si můžete hradit i jako samoplátce a domnívám se, že cena nebude příliš odlišná od ceny testu zakoupeného v lékarně. Jinak domácí testy bývají hodnocené jako přesné, nicméně laboratorní podmínky a přesnost testu Vám spíše může zaručit odborné pracoviště.

Kdyby se u Vás v souvislosti s nechráněným pohlavním stykem vyskytly vřidky v ústech či na genitáliích nebo vyrážka po těle, pak neváhejte podstoupit vyšetření na gynekologii nebo vererologii, aby bylo možné včas zahájit léčení antibiotiky.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...