62371  28. 6. 2018 16:47:57

Zväčšené lymfatické uzliny

Dobrý deň prajem,

mám 22r. a približne 2 týždne som mala zväčšené lymfat. uzliny a to hlavne v INGUINALNEJ oblasti na oboch stranách - viac vľavo - bolestivé a USG vyšetrenie ukázalo veľkosť uzlín cca 4-6 cm. Na krku uzliny len veľmi málo zväčšené. O 5-6 dní sa pridružil opuch podnebných tonzíl a biely povlak na nich, BEZ horúčky a BEZ bolesti hrdla. Cítila som únavu a slabosť. Na gynekológii a urológii som mala všetko v poriadku. Nakoniec mi infektologička diagnostikovala mononukleózu (mierne zvýšené hepatálne enzýmy). Teraz sú uzliny v regresii - kontrolné USG - cca 2 cm.
Chcela by som sa spýtať či bol v mojom prípade možný prenos pohlavným stykom/ orálnym pohlavným stykom, vzhľadom na zväčšené lymfat. uzliny v spomínanej oblasti. Za posledný mesiac som nebola takmer nikde (učím sa doma na skúšky) a bozkávala som sa len s priateľom. Pohlav. a orálny styk takisto len s priateľom. On zatiaľ žiadne príznaky nemá a ani nemal.

Vopred Vám ďakujem za odpoveď.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

Podle popisu to skutečně vypadá, že jste se nakazila mononukleózou. Jde o onemocnění přenášející se slinami, proto se jí také říká nemoc z líbání. Možný je přenos přes předměty, které přicházívají do styku se slinami jako hrnečky a sklenky, příbory. Nákaza virem Ebstein Barrové je velmi častá, skoro každý člověk se s virem v průběhu života potká. Někdo nemá žádné projevy, nejčastěji děti, takže pokud máte nějaké děti ve svém okolí, mohla jste se nakazit od nich. Také je možné, že jste se mohla nakazit od přítele i kdyby on neměl příznaky. Je třeba podotknout, že inkubační doba, tedy doba po kterou virus mohl být ve Vašem těle bez příznaků, je 4-6 týdnů. Pohlavním stykem se virus nepřenáší.

Nákaza při prvním styku s virem typicky probíhá tak, že se objeví bolest v krku a povlaky na mandlích, odtud jiný název pro mononukleózu monocytární angína. K angíně se přidávají zvětšené uzliny různě po tělě, nejčastěji právě v tříslech, kolem krku a v podpaží, virus také napadá játra. V laboratoři se najdou zvýšené počty monocytů, bílých krvinek, vyšší jaterní testy. Vaše lékařka by Vás měla poslat na ultrazvuk jater a sleziny. Oba orgány bývají při mononukleóze zvětšené. Při postižení krku se někdy musí přidat penicilin či antibiotika mimo penicilinovou řadu. Při podání léků ze skupiny aminopenicilinů se objevuje vyrážka. Jinak se viróza neléčí.

Doporučuje se klidový režim po dobu tří až šesti měsíců. Při fyzických aktivitách možná budete unavená, proto se nyní šetřete a nesportujte nejméně tři měsíce, lépe šest. Doporučuji rovněž nejméně na tři měsíce nebo do úpravy jaterních testů zcela vynechat alkohol a držet lehkou dietu s omezením nadýmavých, mastných, tučných a příliš kořeněných potravin. Dieta má být bohatá na vitamíny, obsahovat kvalitní bílkoviny (bílé maso). Nejlépe je jídla vařit, dusit či grilovat bez tuku, vyhnout se polotovarům a konzervám, přidaným látkám, být opatrná při používání léků a doplňků, která mohou poškodit játra.

Na zlepšení jaterních testů můžete pít čaj z ostropestřece maiánského, na podporu imunity si můžete pořídit nějaký z volně prodejných preparátů z lékárny, vhodný je vitamin C a B komplex. Pijte hodně tekutin.

Po nějakém čase (jak se domluvíte s Vaší lékařkou) se dělá kontrola jaterních testů, dále probíhají kontroly krevního obrazu a protilátek, jestli se vytváření protilátky třídy IgG a mizí ty z třídy IgM, tedy že virus přestává být aktivní.

Po prodělané infekci virus zůstává v těle a může se stát, že se v budoucnu „probudí“, když budete oslabená a může způsobit obtíže jako únavu, malátnost, břišní problémy apod.. V nejbližších měsících bude Váš organismus oslabený a náchynější k nákázám a únavě.

Přeji Vám, abyste se brzy cítila lépe. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...