62377  30. 7. 2018 16:56:38

Abych dosáhl erekce potřebuji přímou stimulaci

Dobrý den,

mám dotaz ohledně erekce. Když jsem chodil se svojí bývalou přítelkyní k nástupu erekce mi stačilo obejmutí, polibek a erekce nastoupila téměř okamžitě. Nyní mám novou přítelkyni se kterou chodím půl roku, k tomu abych dosáhl erekce potřebuji přímou stimulaci at už orálně nebo rukou, potom se erekce dostaví ale bez toho nikoliv. Velmi mě to trápí, a tak se chci zeptat zda i toto spadá do normálu nebo to mám začít řešit. Ranní erekce také bez problému. Je mi 24 let.

Děkuji za odpověď

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den, chápu, že Vás to trápí, možná Vás napadlo, zda je to běžné, případně jestli nemáte nějaký problém fyzický nebo ve vztahu. Sice nepíšete, jak je to dlouho, co jste měl vztah s bývalou přítelkyní, ale i tak si troufám říci, že rozdíl bude hodně daný věkem a okolnostmi, spíše než nějakou poruchou. O erektilní dysunkci, tedy poruchu erekce, se u Vás skoro určitě nejedná. Protože nepíšete podrobnosti o Vašem předchozím a nynějším vztahu, o svém povolání, zdravotním stavu a životní situaci, budou mé rady spíše obecné.

Pokud Vaše předchozí přítelkyně byla Vaše první, pak získávání sexuální zušenosti bylo více vzrušující než nyní, kdy již víte, jak věci jsou, co přijde atd.. Také ve vztahu s předchozí přítelkyní jste byl mladší, což hraje svou roli. S postupujícím věkem může být penis méně citlivý a erekce méně výrazná, podobně jako klesá touha a potřeba sexu. Také je možné (to jsou spekulace, ale můžete se nad tím zamyslet), že jste nyní v jiné životní situaci. Například máte víc práce, více stresu, řešíte ve vztahu jiné věci jako například společnou budoucnost. Všechny podobné faktory mohou mít na erekci vliv.

Mohu zmínit také to, že potřeba sexu a kvalita erekce závisí na tom, jak často sex máte, jak je dostupný, jak často masturbujete apod.. Není neobvyklé, že v pubertě či mladším dopělém věku lidé mívají sex v neobvyklých místech a prostředí, leckdy spojený s utajováním, dobrodružstvím. Když potom mohou mít sex kdykoliv v klidu a bezpečí domova, není to tak adrenalinový zážitek a vzrušení se dostavuje pomaleji. Je dobré se na to trochu připravit a zapojit do sexu fantazii, hravost, vrátit se někdy k nezvyklým místům a situacím, použít pomůcky, přidat nějaké překvapení apod.. Také můžete omezit masturbaci, zejména pokud sledujete porno, abyste byl více sexuchtivý. Navíc se má za to, že přílišné sledování pronografie člověku kazí normální průběh sexuálního aktu. Je tomu tak lromě jiného kvůli nereálným přestavám, očekávání, také kvůli sebehodnocení a srovnávání sebe i partnerky s někým, kdo sex jen hraje pro diváky.

Každopádně Vás ujišťuji, že to, že k dosažení erekce potřebujete přímé dotyky na penisu, není nenormální, ani není projevem nějaké poruchy. Myslím si, že se nemusíte ničeho obávat a v klidu si užívat sexu. Důležité je, že erekce dosáhnete, že není bolestivá, že nemáte nějaké potíže jako zánět, výtok, nezvyklé pocity při sexu, ejakulaci či močení. Pokud byste zpozoroval některý ze zmíněných příznaků, pak bych Vám doporučila navštívit urologa. Pokud je ale kromě potřeby přímé stimulace jinak vše v pořádku, pak by mělo být vše normální.

K erekci a sexu bych ráda poznamenala jednu věc, na kterou se leckdy zapomíná. Erekce není podmínkou kvalitního sexuálního prožitku. Můžete si užívat sex, například když se věnujete partnerce, a sám v tu chvíli nemít erekci. Můžete se vzájemně mazlit a může to být příjemné a vzrušující a přesto nemusí být stoprocentní erekce. Pokud máte dojem, že Vám v sexu něco chybí, co by mohlo podpořit Vaši erekci, povězte to své partnerce. Může jít o spodní prádlo, oblíbenou polohu či způsob dráždění, nějakou fantazii apod..

K podpoření kvalitní erekce je dobré zamyslet se nad životním stylem a stravou. K dobrému sexu patří zdravé tělo, to jest dostatek spánku, párkrát týdně cvičení, co nejméně stresu a také zdravá strava. Nejezte moc fast foodu a nezdravých potravin. Pokud kouříte, tak to omezte, či přestaňte. Před sexem doporučuji vyhnout se alkoholu, protože snižuje citlivost.

Kdyby se Vaše potíže horšily a měl jste potíže s dosažením erekce vůbec či jste měl nějaké nezvyklé fyzické pocity, raději se nechte vyšetřit praktickým lékařem (kvůli vyloučení nějakých nemocí majících vliv na erekci jako je cukrovka, vysoký tlak apod.) a urologem. V případě, že by nebyly zjištěny žádné fyzické problémy a přesto jste měl obtíže s dosažením erekce, pak je možné vyhledat pomoc a radu sexuologa.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...