62378  30. 7. 2018 19:31:33

Mám 23 rokov ale vyzerám na 14

Dobrý deň,

Mám 23 rokov (160cm, 46kg), avšak vyzerám tak na 14, niektorí mi tipujú aj menej. Veľmi ma to trápi a mám z toho depresie. Necítim sa byť dospelá, hanbím sa prezrádzať svoj vek, vykonávať všetky tie "dospelácke" činnosti. Veľmi ma to obmedzuje v osobnom živote. Pribrať sa mi nedarí, sčasti kvôli depresiám, sčasti kvôli mojej neschopnosti dodržať ten správny systém stravovania. Jem nepravidelne, niekedy viac, niekedy menej. Takto jedávam celý život, v detstve som nemala veľmi výživnú stravu, nejedávala som takmer žiadne ovocie či zeleninu ani mäso. Môže byť toto príčinou toho ako teraz vyzerám? Alebo môže byť za tým aj nedostatok rastového hormónu? Čítala som si niečo (nie veľa) o jeho nedostatku a mám niektoré z jeho príznakov - málo svalovej hmoty, na to aká som chudá tak pomerne dosť veľa tuku, hlavne na bruchu, depresie, častá únava. V detstve som vždy vyzerala byť o pár rokov mladšia, vždy som bola najnižšia a najchudšia. Avšak ani detská doktorka ani doktorka pre dospelých s tým nič nerobí, preto som sa im nikdy s tým, že ma to trápi, nezdôverila. Pravdepodobne som po fyzickej stránke v poriadku, keďže to doktorka nerieši, do karty mi akurát tak do záveru preventívnej prehliadky napísala "astenia". Aký je váš názor na to?

Vopred ďakujem za odpoveď.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

chápu, že Vaš situace je nepříjemná a cítíte se bezradná. Odpovědět jednoduše není snadné, protože problémů je více, ale pokusím se Vám nastínit svůj názor a navrhnout, jak byste mohla postupovat.

Předně je třeba říci, že vypadat na čtrnáct není u ženy špatné. Uvědomuji si, že Vás to trápí, ale to, co je teď pro Vás handicap, v budoucnu podle mého názoru oceníte. Bude to pro Vás taková malá odměna za to, že to teď zvládnete.

Pokud měříte 160 cm, pravděpodobně nemáte poruchu růstu. Uváděná výška je pro dospělou ženu vcelku běžná a spadáte do průměru. Nebylo by tomu tak jedině v tom případě, že by oba Vaši rodiče byli vysocí (zejména matka). Myslím, že by si toho ale v takovém případě všimla Vaš dětská lékařka. Na výpočet dospělé výšky dívek se používá následující vzoreček, který sama použijte, abyste zjistila, zda je Vaše výška normální. Cílová výška = (výška matky+(výška otce-13cm)/2= výsledek +- 8.5cm. Pokud Vaš současná výška odpovídá vypočtenému číslu, velice pravděpodobně žádnou poruchou růstu netrpíte. Kdybyste zjistila výraznou odchylku, pak je možné, že se u Vás růstová porucha zanedbala (považuji to za velice nepravděpodobné). V tom případě není bohužel možné zjednat nápravu, protože podávání růstového hormonu má smysl do uzavření růstových štěrbin, což u Vás již proběhlo.

V každém případě, ať už by výsledek počítání byl jakýkoliv, je třeba se zaměřit na to, co je teď. Máte menší váhu, než by bylo k výšce vhodné. Ne vysloveně nezdravou, ale jistě menší. Pokud máte pocit, že máte více tuku na břiše, nejspíše je to normální, protože to bývá součástí ženské postavy. K tomu, abyste změnila svou váhu a rozložení tuku a svalů, je třeba jíst vyváženou stravu s dostatkem všech složek potravy. Kolik jste dostávala živin jako malá, již nezměníte, ale to, jak se budete stravovat nyní, je zcela ve Vašich rukách. Jezte dost kavlitních bílkovin z masa, mléčných výrobků, jezte sacharidy jako přílohoviny, celozrnné pečivo, zeleninu a hodně ovoce, dost pijte a hlavně jezte pravidelně. Chápu, že je to leckdy obtížné, ale sama tušíte, že bude třeba se snažit. Postupně si navyknete na režim a pravidelnost. Naučíte se nachystat si svačinu či oběd pro dny, kdy víte, že nebudete stíhat apod..
Malou svalovou hmotu doženete kvalitní stravou a pravidelnou fyzickou aktivitou, což obnáší alespoň třikrát týdně se věnovat nějakému cvičení. Vzhledem k tomu, že chcete zformovat postavu a ne hubnout, bylo by dobré nějaké šetrné posilování, ne aerobní tréning. Doporučuji Vám, abyste našla finess centrum či posilovnu, kde mají trenára se zdravotnickým nebo alespoň odborným vzděláním, který Vám sestaví vhodný tréninkový program tak, abyste nehubla, ale posílila.

Pokud o sobě víte, že máte deprese, pak je rozhodně třeba vyhledat pomoc psychoterapeuta. Proberete společně Vaše pocity a doberete se toho, proč se Vám nedaří se cítit ve Vašem těle dobře. Zkušený psychoterapeut Vám také dokáže říci, jak překonat nesnáze, které by mohly stát v cestě zlepšení. Kdyby bylo třeba na nějakou přechodnou dobu pomoci léky, psycholog Vás pošle k lékaři psychiatrovi, který pro Vás vybere vhodná antidepresiva.

Ve Vašem věku není vůbec nezvyklé, že se lidé cítí nezralí, nejsou připravení na dospělý život a problémy s ním související, jsou rozházení a nevyrovnaní. Ani depresivní stavy nejsou vyjímkou. Vůbec se nemusíte cítit hloupě, že zrovna Vám se nedaří cítit se dospěle. Nedaří se to velké spoustě lidí ve Vašem věku, jenom o tom nevyprávějí, protože se stydí. Hranice osmnáct let, kterou společnost uznává jako věk dospělosti, je jen uměle vytvořená. Poté, co vyjdete ze školy, čeká Vás ještě spousta životních kroků, úkolů a rozhodnutí a hodně z nich není snadných ani ve čtyřiceti či později. Nebojte se, nejste v tom sama a řešení existuje.

Váš vzhled může být jen jednou příčin, proč se necítíte dobře a nedivím se, že v tom hledáte důvod. Ale bude třeba, abyste se pokusila tento pocit překonat. Vaše tělo a tvář jsou nyní takové, jaké jsou a je dobré se s tím smířit. Pokud jste nespokojená s váhou, můžete pro to něco udělat. Pokud máte méně svalové hmoty,můžete ji nabrat. Pokud máte depresi, můžete ji léčit.

Doporčuji Vám, abyste začala u praktické lékařky. Svěřte se jí s tím, co Vás trápí a požádejte o důkladné vyšetření, aby se zjistilo, zda za Vašimi potížemi není nějaký fyzický problém. Je třeba vyšetřit krevní obraz, ukazatele zánětu, štítnou žlázu, zda nemáte cukrovku, jestli jsou v pořádku játra, ledviny, slinivka, zda nemáte alergii či nesnášenlivost nějaké potraviny (mléko a lepek hlavně). Někdy k potížím jako hubenost, únava, deprese vedou právě hormonální poruchy nebo problémy se vstřebáváním živin, někdy se na potížích podílí chudokrevnost a další. Nechejte si vyšetřit, zda nemáte nedostatek nějakých látek jako železo, hořčík, vápník atd.. Občas právě nedostatek živin vede k podobným potížím, které máte.

Až budete důkladě vyšetřená, budete se léčit nebo držet dietu podle toho, co se zjistí. Pokud nebude žádný fyzický problém, můžete se bez obav pustit do vyvážené kaloricky bohaté diety. Můžete se obráti na odborníka na výživu a nechat se vést a poradit si. Souběžně a nezávisle na vyšetřování u Vaší lékařky doporučuji objednat se na psychologii či psychoterapii.

Věřím, že se Vám povede dostat se do dobrého psychického i fyzického stavu, abyste se mohla cítit zdravě a spokojeně. Držím Vám place. S pozdravem MUDr. Sońa Boušková

Komentáře uživatelů ...