62379  2. 8. 2018 14:47:23

Udělaly se mi v tříslech kulaté vyrážky

Dobrý den,

ráda bych se zeptala, udělaly se mi v tříslech kulaté vyrážky. Jsou vyvýšené, červené, okraj je bělavý jakoby suchá kůže. V noci to trochu svědí přes den skoro vůbec, jen pokud mám něco těsného na sobě a zapotím se. Občas mám také pocit suchosti kůže, jakoby v pruhu kde prochází guma od spodního prádla. Jsem nekuřačka, a nejsem promiskuitní typ.

Děkuji.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

bohužel fotografie je velice neostrá a vyfocená oblast malá na to, abych Vám dokázala přesněji napsat, oč se jedná. Pokud máte postižená jen třísla, není svědění, bolest, pálení či otok v oblasti pochvy, nemáte výtok z pochvy, bolest v podbřišku či zádech, močení je v normě, nejsou potíže při sexu a ani nemáte horečku, pak nepředpokládám, že by se jednalo o něco vážného. Také si nemyslím, že jde o projev pohlavní nemoci. Kdyby se u Vás vyskytl nějaký z výše uvedených příznaků, navštivte co nejdříve svého gynekologa ke kontrole.

Domnívám se, že nejpravděpodobněji může jít o zánět foliklů, tedy míst, kde vyrůstají chloupky, nebo se může jednat o projev plísňového onemocnění. Podobné projevy se vyskytují v místech, kde je vlhko, zvláště tehdy, když je horké počasí. Záněty foliklů se často objevuje při holení dané oblasti, kdy se do drobných ranek dostanou mikrobi způsobující zánět. Proto doporučuji danou oblast nyní neholit do vymizení projevů, aby se kůže více nedráždila. Na mytí používejte jen vodu, případně šetný neparfemovaný gel určený na intimní hygienu. Pokud byste se chtěla oholit třeba do plavek po zaléčení projevů, doporučuji novou žiletku, která bude kvalitní, ne jednorázová, s více břity a mřížkou proti poškrábání. Žiletku po použití omyjte desinfekčním prostředkem a udržujte suchou a čistou. Holenou oblast udržujte v suchu, nepoužívejte žádné parfémy ani navoněná mýdla či jinou chemikálii.

Vzhledem k tomu, že nelze vyloučit plísňovou infekci (bývá svědění, šupení), doporučuji Vám, abyste zkusila oblast po omytí a osušení 2x denně mazat krémem Canesten v tenké vrstvě. Pokud projevy nezmizí po týdnu, doporučuji pokračovat v léčbě a objednat se k lékaři (gynokolog nebo kožní, kam můžete bez žádanky). Používání krému by bez porady s lékařem nemělo přesáhnout 4 týdny, osobně se domnívám, že pokud potíže nepřejdou do dvou týdnů, lékař Vám nejspíše předepíše jiný přípravek. Předtím, než byste použila krém Canesten, přečtěte si příbalový leták.

Pokud se rozhodnete pro Canesten, neměla byste se v době léčení chodit koupat, pokud budete mít sexuální styk, je třeba používat prezervativ kvůli možnému šíření plísňové infekce, ale měla byste vědět, že Canesten může snížit ochranné schopnosti prezervativu a pesaru, takže je dobré se bránit nechtěnému početí i jiným způsobem ještě pět dní po ukončení léčení.

Po dobu léčení projevů noste jen bavlněné prádlo, nepoužívejte parfémované prostředky na mytí intimních oblastí, perte v dětském pracím prášku a nepoužívejte aviváž. Ke změkčení prádla můžete použít ocet. Idelálně je dobré prádlo ještě přežehlit. Doporučuji nosit vzdušné bavlněné oděvy, aby intimní partie mohly větrat.

Kdyby potíže neustoupily či se nezlepšily do 7, nejdéle do 14 dní, nebo se začaly horšit, kdyby se změnily jejich projevy jako napřiklad se objevily puchýřky (to může být projev genitálního oparu), kdyby se vyskytly v úvodu zmíněné potíže, navštivte svého ženského lékaře nebo dermatologa.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...