62380  13. 8. 2018 10:35:46

Lekárka mi predpísala gyno-pevaryl 3

Dobrý deň,

chcem sa opýtať, prekonávala som pár dni dozadu mykózu. Lekárka mi predpísala gyno-pevaryl 3 vaginálne guľočky (upozornila som ju, že by som mohla byť tehotná) a povedala, že po dobratí by bolo vhodné na pár dni zavádzať nejaké probiotické vaginálne čapíky. V lekárni mi odporúčili gynolact, vraj je možné ho užívať aj v prvom trimestri. Môžem si nasadiť gynolact čapíky aj v prípade, že som tehotná? Koľko čapíkov by po preliečení gyno-pevaryl-om bolo vhodné použiť?

Ďakujem za odpoveď.
Jarka

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den, paní Jarko,

probiotické čípky v těhotenství zavádět lze, nemusíte mít obavu. Naopak je podle studií prokázané, že vaginální probiotické čípky mohou zamezit různým komplikacím v těhotenství souvisejícím s poševní infekcí. Jen čípky nezasouvejte nijak násilně, abyste neporanila či nepodráždila děložní čípek. Využívejte zakoupené balení Gynolact, to by mělo být dostačující. Při pochybnostech se samozřejmě můžete poradit s Vaší gynekoložkou. Nadále bych doporučila probiotika s prebiotiky užívat dlouhodoběji ve formě kapslí či tablet, poradí Vám v lékárně, podle toho, co mají. V těhotenství je možné používat Lactobacily od firmy Swiss, Biopron a další. Zdravá vaginální flora, tedy správné a hodné bakterie sídlící ve zdravém prostředí, pomáhají zdravému průběhu těhotenství. Laktobacily užívané perorálně, tedy ústy, se nevstřebávají do těla, nemají škodlivý účiněk, posilují obranyschopnost a obnovují přirozenou rovnováhu mikrobů v tělě, mohou zabránit dalšímu opakování kvasinkových infekcí.

Samozřejmostí je také to, že pokud jste měla Vy kvasinkovou infekci, měl by se přeléčit partner, abyste se nenakazila znovu, Během léčby a pár dní po ní byste měli při styku používat prezervativ, aby se riziko nákazy minimalizovalo.

Abyste zabránila opakování infekce nejen kvůli těhotenství, měla byste omezit sladkosti a bílé pečivo. Noste bavlněné prádlo a volné oblečení. Spodní prádlo je vhodné přežehlit. Nikdy nedělejte výplachy vagíny. Myjte se jen vodou nebo je-li to nutné, šetrnými gely bez parfému na intimní hygienu. Nepoužívejte parfémované vložky ani toaletní papír. Nepoužívejte aviváž a perte v jemném pracím prostředku. Pokud musíte nosit vložky, volte prodyšné, bavlněné, velice často je měňte, zvláště v tomto počasí.

Přeji Vám, abyste se brzy zbavila potíží a nadále byla v pořádku. Přeji hodně štěstí s těhotenstvím.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...