62382  22. 8. 2018 14:01:11

Jaké je fetální stáří plodu?

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat jaké je skutečné - fetální stáří plodu dle uz. PM 3. 7. 2018, cyklus spíš nepravidelný, v 6. měsíci 26 dnů. Pokud dobře počítám, tak k 20. 8. jsem byla dle poslední ms 6+6. Dle uz k 20. 8. taktéž 6+6, crl 9, 34 mm. V literatuře jsem se dočetla, že gestační stáří plodu = menstruační stáří - 2 týdny. Znamená to tedy, že k oplodnění mělo dojít někdy kolem 17. 7. nebo počítám špatně? 20. 7. pohlavní styk, 5 dnů po tomto, tj. 25. 7. pozitivní tt z moči s citlivostí 10 jednotek, 27. 7. kontrola u lékaře, kde mi bylo z krve zjištěno hcg 160. Další odběr hcg v odběrové ambulanci 2. 8. hcg 3620, 13. 8. hcg 77300. Dá se tedy poslední pohlavní styk dne 20. 7. považovat za oplodňující nebo se vzhledem k crl a hodnotám hcg jedná o starší těhotenství? Prokázal by tt z moči s citlivostí 10 jednotek možné těhotenství již 5. den po oplodnění a byla by hodnota hcg 7. den tak vysoká? V různých diskuzích jsem se taktéž dočetla, že skutečné stáří plodu se nejlépe hodnotí až s prvotrimestrálním screeningem. Já však vzhledem k tíživé životní situaci zvažuji přerušení těhotenství, proto by mi moc pomohlo, kdybych znala fetální stáří plodu.

Děkuji

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

rozumím dobře Vaší otázce a chápu, jak složité je takové rozhodování, že každý zdánlivě drobný detail může hrát roli a každý den, kdy jste se nerozhodla, situaci ještě více komplikuje. Bohužel nikdo a nic Vám s přesností na dny neřekne, která den došlo k oplodnění. Myslím si, že podle toho, co jste napsala, je možné, že k oplodnění došlo 20.7., jistotu Vám dát ale nemohu.

Pokud jste měla jediný pohlavní styk ten daný měsíc a bylo to 20.7, pak není co řešit a ke splynutí spermie s vajíčkem nejpravděpodobněji došlo ten den či nejpozději do 36 hodin po styku (životnost vajíčka). Bylo by to sedmnáctý den od začátku poslední menstruace, v době, kdy obvykle probíhá ovulace. Pokud jste měla více pohlavních styků v období kolem ovulace, pak přesnost na dny určit nelze. Nejpřesnější v určení stáří plodu je ultrazvukové vyšetření. Vaše ultrazvukové vyšetření a gestační stáří souhlasí, rovněž velikost plodu vypadá na dobu kolem sedmého týdne. Přesněji se zeptejte svého gynekologa. Fetální stáří je to, jak je plod skutečně starý, tedy doba, jak dlouho je oplodněné vajíčko ve Vaší děloze a vyvíjí se z něj plod. To závisí na tom, kdy k oplodnění došlo, což málokdy dokážeme s jistotou určit, řídíme se výsledky vyšetření a údaji od těhotné ženy.

Správně jste si vyhledala, že gestační stáří se vypočítává podle poslední menstruace, tedy do doby těhotenství se počítají i ty dny od začátku krvácení do ovulace a oplodnění. Ovulaci má každá žena v jinou část cyklu, průměrně se uvádí v polovině, nicméně některé ženy mohou mít ovulaci i pár dní od začátku menstruace, některé na konci cyklu. To, co bývá obvykle stejně dlouhé, je období od ovulace do další mentruace, obyvkle 14 dní. Proto výpočet vypadá takto.

Není běžné mít pozitivní těhotenský test z moči již pět dní po oplození, obyklé se dvě čárky objeví až po zahnízdění vajíčka, ke kterému docházívá kolem osmého až dvanáctého dne od oplodnění, nicméně osobně znám dost případů, kdy byl pozitivní těhotenský test krátce po oplodnění, na internetu rovněž najdete spoustu podobných příběhů, zeptáte-li se svého gynekologa, zřejmě se dozvíte něco podobného. Jde jen o to, že pravděpodobnost pozitivního testu je v tuto dobu menší a stoupá s každým dnem. Proto se doporučuje s testem vyčkat do doby očkávané mentruace, aby se předešlo falešně negativním výsledkům.

Důvod, proč se nedá přesně říci, který den došlo k oplodnění je fakt, že spermie obvykle v ženském těle přežívají 72 hodin, spermie mladých zdravých mužů i déle. Vajíčko žije obvykle nejdéle 36 hodin. I když žena ví, který den zhruba měla ovulaci, skutečné oplodnění se díky uvedeným číslům může lišit o dny.

Po oplodnění dochází k vzestupu hCG, každé 2-3dny se hladina zdvojnásobuje, takže Vámi uvedené údaje odpovídají zruba délce těhotenství podle ultrazvuku. Každé těhotenství je ale jiné, každý plod se vyvíjí jinou rychlostí, hCG stoupá u každého jinou rychlostí a tabulky ani výpočty Vám bohužel nebudou moct pomoci takto v počátcích těhotenství přesněji určit stáří plodu, protože jsou to jen průměrné obvyklé hodnoty.

Nemohu Vám v danou situaci radit, jak se máte rozhodnout ohledně těhotenství a případného přerušení. Je to ryze osobní, soukromé rozhodnuté každé ženy a roli v rozhodování hraje tak velké množství faktorů, že nikomu jinému než Vám nepřísluší se k tomu nějak stavět. Jen Vám doporučuji, než se definitivně rozhodnete učinit nějaký nezvratný krok, abyste si promluvila s co nejvíce lidmi, kterým věříte, s rodiči, kamarádkami, nejlépe také s psychologem či psychoterapeutem. Vhodné je probrat toto téma i s Vaším gynekologem. Pokud nikoho nemáte či se nemůžete svěřit, obraťte se například na anonymní Linku bezpečí (tel.116111), další kontakty na pomoc v tíživé životní situaci najdete na internetu, mají i chaty a jsou schopní poradit a pomoci 24 hodin denně. Možná zjistíte, že cesta ze složité životní situace nějaká je, možná se najde pomocná ruka, dobrá rada, někdo, kdo Vám pomůže situaci zvládnout. Možná přijdete na to, že byste chtěla být matkou a zvládnete mít dítě i přes případné překážky. Nebo si ujasníte proč to nejde a budete si pak za svým rozhodnutím stát. Oba kroky mají své těžkosti a oba bohužel mohou mít dlouhodobé následky, které nemůžete dopředu odhadnout.

Přeji Vám, abyste se rozhodla moudře. Držím Vám palce ve Vaší těžké situaci. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...