62383  23. 8. 2018 18:16:34

Očné kvapky Tobradex a očnú masť Tobradex

Dobrý deň,

dnes mi ocna lekárka vzhladom na to, ze sa mi akutne objavil opuch viecka (diagnoza H001 chalaseon palp. sup. o. sin) predpisala očné kvapky Tobradex a očnú masť Tobradex. Mám ich užívať aspoň 1 týždeň. Plánujem otehotnieť, tak som sa jej pre istotu pýtala, ako dlho po poslednej aplikacii kvapiek a masti je potrebné v snahe o dieťa abstinovať, aby náhodou nemalo zloženie užívaných liekov negatívny dopad na plod. Nevedela mi povedat, nakolko ona nie je gynekológ. Preto by som sa rada opýtala, akú dlhú prestávku je potrebné po dobratí uvedených liečiv dodržať, teda kedy najbližšie po ukončení liečby by sme sa mohli s manželom pokúsiť o dieťa?

Vopred ďakujem za odpoveď.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

oční kapky a mast Tobradex se nedoporučují podávat v těhotenství. Nebylo prokázáno, že by byly škodlivé pro lidský plod ani to, že by ohrožovaly zdravé těhotenství, dosud na to neexistují dostupné studie. Nicméně takové nežádoucí účinky byly posány na zvířecích modelech. Z toho důvodu se doporučuje opatrnost.

Možnost vstřebávání do krve je u očního podání malá, ale byla posána. Nicméně vzhledem k podávanému množství látky se do krve vstřebává naprosté minimum kortikoidu i antibiotika, a není podle mého názoru třeba mít velké obavy. Lék by měl být z krve zcela eliminován za pár dní. Pokud ještě těhotná nejste, pak lék v klidu doberte a bude-li ovulace alespoň pár dní v odstupu od dokončení léčby, klidně můžete zkusit otěhotnět v tomto cyklu. Pro jistotu a klid duše se nepokoušejte o oplodnění během léčby, ale i kdyby se tak stalo či byste již náhodou těhotná byla, ani tak není třeba mít strach z poškození. Pokud nevíte, kdy máte ovulaci, nechcete se tím zabývat a chcete mít jistotu, pak můžete samozřejmě tento cyklus zcela vynechat a pokoušet se o oplodnění až v dalším cyklu.

Přeji Vám brzké uzdravení zánětu víčka a hodně štěstí ve snaze o miminko.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...