62385  10. 9. 2018 16:13:38

Z cytológie zistili trichomonas vaginalis

Dobrý deň,

chcem sa Vás opýtať na názor. Pred týždňom mi z cytológie zistili trichomonas vaginalis, približne 5 mesiacov som mala problémy, žltý výtok a aj zapáchal. Nevedela som stále, čo mi je, no až výsledky cytológie ukázali, že trpím touto chorobou.

Aktuálne sa liečim, no chcem sa Vás opýtať na názor - myslíte si, že trichomoniázu som mohla dostať IBA pohlavným stykom? Čítala som si o tejto chorobe veľa informácií, a môj gynekológ mi povedal, že táto choroba sa dá dostať výlučne pohlavným stykom, žiadno inak.

Pýtam sa to preto, lebo ja som mala za posledného dva a pol roka iba jediného partnera - už aktuálne môjho bývaleho. Ten však stále tvrdí, že on ma nepodviedol, a že mi to aj dokáže, že všetci sa mýlia. Neverím mu, a neviem, ako to chce dokázať, keď výsledky z laboratória tvrdia jasne čierne na bielom - trichomonas vaginalis. Chcem sa uistiť aj touto formou u vás.

Veľmi pekne ďakujem vopred za Vašu odpoveď.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

rozumím tomu, proč Vás to tíží. Pocit, že jste mohla být podvedená, je sžíravý a člověk jej obtížně pouští z hlavy i přes ujišťování. S infekcí trichomonas vaginalis je to tak, že jde opravdu u pohlavně přenosnou nemoc a jinak než kontaktem penisu a vagíny nebo vagíny a vagíny se ve většině případů nepřenáší. Velice vzácně se stane, že se infekce přenese přímým kontaktem například z vlhkého ručníku, kterým si někdo utíral genitálie, pokud se sdílí spodní prádlo, pokud byste se posadila na toaletní prkénko, na kterém předtím seděl někdo nakažený, v jedné studii v Zambii popsali přenos z vody v koupeli či bazénu, která nebyla čištěná a nakazilo se více dívek. Tyto možnosti jsou ale skutečně velmi málo pravděpodobné.

To, co je třeba, abyste o infkeci věděla, než uděláte jednoznačný závěr, že Vás přítel podvedl, je, že podle dostupných pramenů 30-50% lidí, kteří mají v těle trichomonas vaginalis nemá vůbec žádné příznaky. Ani výtok, ani svědění, ani zarudnutí. Bezpříznakové nosičiství je častější u mužů. Neexistuje pro to nějaké vysvětlení, někdo příznaky má, jiný ne. Jsou lidé, kteří dlouhodobě přenášejí infekci trichomonadou a vůbec o tom nevědí, mohou to být roky. Je dokonce možné, že byste přenašečem mohla být Vy a od Vás se nakazil přítel. Jestliže jste nebyla testovaná u gynekologa během doby Vašeho vztahu a předtím měla nechráněný sexuální styk, pak trichomonada mohla sídlit i ve Vašem pohlavním ústrojí, aniž byste to věděla. Předpokládám ale, že na prohlídky pravidelně chodíte, během Vašeho vztahu jste tedy byla více než jednou a na trichomonadu jste byla během těch dvou a půl roku testovaná. Pak Vaše přenašečství není pravděpodobné. Partner ale mohl mít dlouhodobé osídlení močové trubice trichomonadou a nemít projevy infekce. Vy jste se mohla nakazit od něj a mohlo u Vás dojít ke vzplanutí příznaků v době, kdy jste začala mít obtíže.

Při zjištění trichomonady je třeba, abyste se léčila nejen Vy, ale také Váš partner. Po dobu léčby je třeba neprovozovat sexuální styk. Léčit, nebo alespoň vyšetřit, by se měli všichni, se kterými přicházíte do sexuálního kontaktu. Jednou prodělaná infekce bohužel neposkytuje imunitu a je možné nakazit se znovu. Proto je třeba důsledně dodržovat léčebná doporučení a délku léčby. Naštěstí trichomonas vaginalis je dobře citlivá k metronidazolu nebo tinidazolu, a pokud je dobře zaléčená, nemívá infekce žádné následky.

V odpověď na Vaši otázku tedy mohu napsat tolik, že je možné, že Vás partner nepodvedl, protože mohl být nosečem infkece z doby, než Vás poznal a nyní jen mohlo dojít k objevení příznaků. Stejně tak ale nemohu vyloučit, že k nevěře došlo a nakazila jste se kvůli tomu. Pokud svému partnerovi nevěříte, je to složité, protože i přes důkazy a ujišťování ve Vás mohou hlodat pochybnosti nadále. Nikdy (což platí i pro budoucí vztahy) nebudete mít jednozančnou jistotu. Bylo by dobré, až dostanete uspokojivé odpovědi na své otázky, přestat dál pátrat a trápit se přemýšlením nad případnou nevěrou. Pokud byste chtěla dát svému nyní již bývalému partnerovi novou šanci, pak doporučuji promluvit si s ním o Vašich pocitech, obavách, nejistotě a Vašem vztahu. O tom, jaké máte priority, jak si představujete společné soužití, jaký je Váš názor na nevěru. Otevřeně si promluvte o sexuálních praktikách, aktivitách, o možných nemocech a rizicích. Jestli je Váš vztah již ztracený a nechcete se vracet, pak se Vám tyto informace mohou hodit do budoucna, abyste předešla podobným tíživým situacím.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...