62386  20. 9. 2018 14:23:45

Zvažujem sa dať zaočkovať proti chrípke

Dobrý deň,

zvažujem sa dať zaočkovať proti chripke, nakolko som prave v minulorocnej chripkovej sezone potratila v 8 tyzdni tehotenstva. Mam otazku ohladne obdobia tvorby protilatok po ockovani a mozneho otehotnenia. Moze mat vakcinacia negativny vplyv na dieta, ak by som tesne po ockovani otehotnela? Teda je potrebne po ockovani nejaky cas pockat so snazenim sa o dieta (pár dní, celý cyklus a pod. )?

Vdaka za odpoved.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

vzhledem k tomu, že jste v chřipkové sezoně potratila, pak každá další chřipková sezona a období vyšších nákaz bude pro Vás zřejmě stresor, který by klidnému průběhu těhotenství neprospěl. Proto Vám očkování doporučuji. Je třeba, abyste věděla, že se neočkuje proti všem možným "druhům" chřipky, ale proti jednomu nejběžnějšímu typu, u kterého se předpokládá, že bude nejčastějším původcem epidemií. Takže ani provedené očkování Vám nezaručí úplnou ochranu, jen sníží riziko možnosti nákazy. V období chřipek vždy pro těhotné platí, že by se měly vyhýbat prostorám s větším množstvím lidí, minimalizovat pobyt v dopravních prostředcích, užívat vitamíny a dbát na zvýšenou hygienu. Je-li to nutné, pak je možné vzít si pár dní volno z práce.

Ohledně bezpečnosti očkování proti chřipce v těhotenství platí následující. Pro těhotné dle českých doporučení platí, že v prvním trimestru (někteří odborníci píší že v první polovině) těhotenství se očkování nedoporučuje. V zahraničí se většinou povoluje a doporučuje kdykoliv během těhotenství, protože výhody převažují nad možnými riziky, nicméně u nás převládá jistá opatrnost daná možnými problémy, na které se v některých studiích přišlo. Obecně se ale má za to, že vakcína je bezpečná a že riziko pramenící z onemocnění chřipkou dalece převažuje nad možnými riziky pramenícími z očkování. Doporučuji Vám proto, abyste se nechala očkovat před otěhotněním a daný cyklus raději vynechala, zejména kvůli Vám a možné reakci na očkování. Stačilo by pár dní, aby mohla proběhnout reakce, tělo se očistilo od očkovací látky a mohly se vytvořit protilátky, ale pokud to nechcete řešit, objednávat se na očkování podle data předpokládané ovulace atd., pak osobně bych doporučila cyklus, ve kterém byste chtěla být očkovaná, vypustit.

Jinak kdybyste očkování propásla a již byla těhotná, pak je možné nechat se bez obav očkovat v druhé polovině těhotenství. Pokud by se stalo, že byste se nechala očkovat a zjistila, že v době očkování jste již byla těhotná, nemělo by to mít na plod vážný vliv a ani by nemělo, dle mně dostupných informací, stoupnout riziko potratu.

Přeji Vám hodně štěstí. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...