62387  1. 11. 2018 14:12:05

Můžu nakazit od stejného partnera

Zajimalo by mne,

jestli se muzu nakazit od stejneho partnera genitalnimi kondylomaty dvakrat nebo i vickrat? Pokud jsem HPV, ktery zpusobuje kondylomata, chytila. mohu se v budoucnosti pri sexu s nim znovu nakazit? Nebo plati zasada, ze pokud uz v sobe virus mam, znovu ho od neho chytit nemuzu?

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

pokud máte partnera, který trpí kondylomaty, je skutečně možné se od něj nakazit. Infekce je velmi nakažlivá, zvláště jestli praktikujete sex bez kondomu nebo orlání nechráněný styk. Pokud jen víte, že měl kondylomata a nyní nejsou nikde vidět, pak je větší možnost, že se jimi nenakazíte, ale i tak se to může stát. Jednak proto, že virus dlouhodbě může nepoznán a bez projevů dřímat v těle, ale také proto, že projevy (bradavičky) se mohou vyskytovat například na penisu či v okolí vagíny, ale také v ústech, v tříslech, okolí genitálu na kůži například v ochlupení a kolem konečníku a je proto možné je přehlédnout.

Infekce HPV (lidským papilomavirem) je neléčitelná, ale bradavičky je možné odstranit a ošetřit u kožního lékaře (venerologa), ve Vašem případě také u gynekologa. Lidský papilomavirus má více podtypů, je možné se nakazit každým z nich a je možné být nakažená několika typy najednou. Většina z podtypů HPV nich je neškodná. Některé způsobují bradavičky na rukou, na nohou a genitálniích, jen některé zvyšují riziko rakoviny děložního čípku a penisu. Když infekci dostanete, pak je více možností, co se může stát. U většiny lidí projevy samy zmizí do 1-2 let, virus vzácně může z těla zmizet a pak se můžete nakazit znovu. Ve většině případů ale virus dřímá ve Vašem těle, ale zmizí projevy. Pak u Vás může dojít k novému vzplanutí projevů například při oslabení. Také je možné, že se vůbec žádné projevy neukáží a jen budete mít virus v těle. Ve všech případech můžete infekci přenášet dál.

Abyste se ochránila před infekcí HPV, je samozřejmě možné nechat se očkovat, i když ve zralém věku, kdy jste již pohlavně aktivní, nemá očkování takový smysl jako v dětství. Je ale možné, že byste se takto mohla ochránit alespoň proti některým typům. Nejlepší, co pro sebe a svého partnera či budoucí partnery můžete udělat, je nechat se očkovat, používat pokud možno vždy bariérovou ochranu, tedy prezervativ, a pokud jsou někde viditelná kondylomata, pak nejlépe neprovozovat sex do jejich odstranění, aby se změnšilo riziko přenosu. Je pak také třeba dbát na zvýšenou hygienu, nepoužívat stejné ručníky, spodní prádlo apod.. Velký důraz kladu na pravidelné gynekologické prohlídky, které by měly včas odhalit změny na čípku, které by mohly být pro Vás nebezpečné.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...