62389  15. 11. 2018 8:04:36

Pociťujem svrbenie genitálií

mám 58 rokov a posledné obdobie pociťujem svrbenie genitálií, nepociťujem pri tom žiadne iné problémy.
Pravidelne raz ročne chodím na preventívku a i keď mávam tieto problémy čoraz častejšie pani doktorka mi na to nič nedala doporučila mi prípravok z Lekárne no sama som odpozorovala, že nemôžem nič čo obsahuje kyselinu hyaluronovú, to mi problém ešte zhoršuje. Cez leto tieto problémy nemávam no ako sa ochladí mám pocit, že mi treba na malú. nosím slipové vložky a uvažujem či to nemôže byť alergia. Cez deňvlete to nejako zvlášť nepociťujem, no budím sa na to hlavne v noci, v januári som bola i na celkovej preventívnej prehliadke, okrem alergií a problémov z chrbticou iné zdravotné problémy nemám.

Ďakujem Lulu

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

svědění genitálií může být dané více příčinami. Rozhodnout, co přesně potíže způsobuje, může nejlépe Vaše gynekoložka po vyšetření. Pokud problémy zhoršuje kyselina hyaluronová, pak ji samozřejmě nepoužívejte.

Obecně svědění může být dáno infekcí, může jít o projev kvasinkové infekce, také důsledek bakteriální poševních zánětů, na což by se přišlo kultivačním vyšetřením stěrů. Doporučuji také vyšetřit moč, zda se nejedná o projev močové infekce. Léčba potom probíhá dle výsledku, například vaginálními globulemi nebo antibiotiky.

Kromě infekce může být svědění způsobené alergií, která může být nejpravděpodobněji spíše místní. Může to být důsledek používané kosmetiky nebo toaletního papíru či pracího prášku a aviváže. Řešení spočívá v tom, že budete nosit bavlněné spodní prádlo, které budete prát bez aviváže na co nejvyšší možnou teplotu, měkkost zajistíte buď sklenkou octa do máchání nebo přežehlením. Na intimní hygienu používejte jen čistou vodu a myjte si intimní oblasti jen jednou denně. Slipové vložky noste prodyšné, pokud to lze. Materiál by měla být bavla bez parfémů a dalších chemických přísad. Totéž platí o toaletním papíru. Pokud se Vám potíže zhoršují s nástupem zimy, je možné, že může být intimní oblast citlivá na zapářku, proto můžete zkusit v zimě místo kalhot nosit sukně a punčochy, aby citlivá místa “dýchala”. Nebo pokud je svědění stejné ale máte jen nutkání na močení, pak naopak dbejte na to, abyste neprochladla.

Další z možných příčin může být nevhodné holení a kosmetika k tomu používaná. Pokud se holíte, používajte vždy důkladně vyčištěnou či ještě lépe vydesinfikovanou žiletku či holicí strojek, který je co nejostřejší, používejte jen prostředka k intimní hygieně. Neholte proti směru růstu chloupků, aby nedocházelo k místním zánětům váčků kolem chloupků.

V neposlední řadě může být svědění způsobeno hormonálními změnami. U žen kolem přechodu a po něm se začně objevovat suchost sliznic pochvy, což vede ke svědění. Řešení pak spočívá v podávání hormonů nebo hormonálních krémech určených pro vaginální použití. Obojí je na předpis, předepíše Vám je gynekoložka. Na zmírnění suchosti existují také krémy volně prodejné, na zklidnění lze použít například Vagisan hydrokrém apod., optejte se na složení přípravků ve Vaší lékarně, nevím, co budou mít k dispozici.

Na zmírnění příznaků menopauzy včetně svědění lze používat byliny a potraviny s vyšším obsahem estrogenu, takzvané fytoestrogeny. Patří mezi ně například andělika, fenykl, anýz, také soja, červený jetel, máta. Účinek samozřejmě není takový jako u hormonální léčby.

Doporučuji Vám vyzkoušet výše uvedené a také se znovu poradit s Vaší ženskou lékařkou, která Vám případně může dovyšetřit a navrhnout léčbu odpovídající příčině potíží.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...