62391  21. 12. 2018 4:19:09

V oblasti genitálií sa mi vytvoril zhluk vredov

Dobrý deň,

v oblasti genitálií sa mi vytvoril zhluk vredov s pľuzgiermi na ploche cca 2x1 cm. Prvý deň to svrbelo. Bolo to dosť tvrdé a opuchnuté. Nakoľko to je to na mieste kde sa nachádza guma spodného prádla, tak je možné že pľuzgiere sa vytvorili trením počas pohybu. Pár pľuzgierov sa pretrhlo a je to na dotyk bolestivé. vydezinfikoval som to alkoholom a zalepil aby sa o to netrelo spodné prádlo. Ďalej sa to nerozširuje.

Nechcem nič riskovať, ale ani robiť paniku.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

podle popisu a také podle fotografie se bude nejspíše jednat o virové onemocnění virem herpes zoster, tedy půjde opar. Nejpravděpodobněji to bude o druhý typ viru, tedy genitální o opar, vzhledem k umístění. Není také vyloučené, že by mohlo jít o první typ, ted opar běžně se vyskytující spíše na rtu. Každopádně v obou případech je třeba, abyste navštívil lékaře k předpisu léčby, protože opar je nakažlivý a také se může šířit. Pokud jsou projevy u Vaší sexuální partnerky, pak je třeba léčit oba. Navštivte nejlépe kožního lékaře nebo rovnou venerologa, který se zabývá léčením pohlavních nemocí. Bude-li infekce drobná a nebude způsobovat větší postižení či potíže, je možné, že dostanete pouze virostatickou mast (jako Zovirax apod.). Kdyby se nález šířil nebo byste měl jiné důvody k celkové léčbě jako například poruchu imunity, pak bude nejspíše zvolena léčba protivirová v tabletách.

Po dobu léčení, než opary zaschnou a vymizí, doporučuji vyhýbat se přímému kontaktu postižené obasti s někým jíným, tedy nejlépe sexuální abstinenci. Sám noste bavlněné spodní prádlo, oblast nemějte přímo pod gumou, zvolte jiný druh oblečení. Prádlo perte na co nejvyšší teplotu a můžete po vyprání přežehlit, aby byla co nejvyšší desinfekce. Po dobu léčení dbejte na zvýšená hygienická opatření jakom čestější mytí rukou, nepoužívejte společné ručníky.

V případě, že se skutečně bude jednat o opar, je možné, že se Vám infekce i po zaléčení může vracet podobně jako opary v jiných oblastech, protože virus bývá uložen v těle dlouhodobě a umí se projevit v době oslabení organismu.

Přeji Vám, abyste se brzy zbavil nepříjemných projevů.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...