62393  16. 1. 2019 15:06:10

Vytvořily se mi na penisu malé skvrnky

Dobrý den,

vytvořily se mi na kůži u penisu malé nahnědlé nevystupující skvrnky o velikosti cca 4-5 mm a zdá se, že se rozmnožují. Vypadají jako pihy. Pohlavní styk jsem neměl již půl roku, tudíž si nejsem jistý příčinou. Žalud je v pořádku. Kožní lékař mě po objednání nepřijme dřív jak za měsíc. Bylo by možné nějaké předběžné opatření?

Děkuji, Jiří.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

bohužel podle fotografie si nejsem jistá, o jaký projev konkrétně by se mohlo jednat. Podobné skvrnky se vyskytují například u plísňového onemocnění, může se jednat o projev zánětlivé kožní reakce na nějaký mycí prostředek či prací prášek, ale mohou to být také genitální bradavičky, které se lecky vyskytnou i delší dobu ponákaze apod.. Kdyby projevy byly svědivé, zvláště v noci, může se jendat o svrab. Kdyby se na některých flíčcích objevily puchýřky, mohlo by se jednat o genitální opar. Takto bez podrobnějšího popisu projevů a bez znalosti okolností nemohu doporučit léčbu, ale pouze odborné vyšetření kožním lékařem či venerologem. Obvykle je možné objednat se do ordinace bez žádanky, ve větších zařízeních jako jsou oblastní nemocnice je možné zajít i bez objednání. Nebo můžete vyzkoušet obvolat více kožních lékařů ve Vašem okolí. Kdybyste nebyl úspěšný, zajděte ke svému praktickému lékaři, který podle projevů dokáže lépe než já po internetu odlišit, oč by se mohlo jednat a doporučit nějaký vhodný postup.

Zatím Vám doporučuji, abyste používal bavlněné spodní prádlo, pral na co nejvyšší stupeň, k praní používal dětské prací prostředky bez parfémů, prádlo si žehlete. Nepoužívejte aviváž, na změkčení je vhodné žehlení nebo půl sklenky octa při máchání. Na intimní hygienu nepoužívejte mýdla, vyhněte se parfemovaným prostředkům. Při případném sexu každopádně používejte prezervativ, vyhněte se společnému používání ručníku s jinými lidmi.

Přeji Vám, aby se brzy Vaše potíže podařilo vyřešit.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...