62394  15. 1. 2019 20:55:17

Mám problém s pomalým trávením

Dobrý deň,

Od mala mám problém s pomalým trávením. Doktor ma poslal na CT kolonografiu. Nakoľko sa bojím radiačnej záťaže radšej by som chcel ísť na Magnetickú rezonanciu. Čítal som že sa robí aj magnetická rezonancia hrub. čreva, našiel som aj pracoviská kde to robia, dokonca by som si vyšetrenie zaplatil ale doktor mi tvrdí že magnetická rezonancia čreva sa nerobí. Myslíte že má nejaký dôvod prečo nalieha na CT a nechce MR. napr. mu neprinesie potrebné výsledky? Alebo je v tom neznalosť prípadne ekonomické dôvody? Bojím sa radiácie a neviem či mám zmeniť doktora alebo prečo jednoducho nemôžem ísť na MR.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

na vyšetření střev se hodí více typů vyšetření. Lékař je vybírá podle typu onemocnění, problémů pacienta, podle jeho zdravotního stavu a možných rizik. Neznám přesně Vaše výsledky, dosud zjištěné nálezy a ani Vaši anamnézu (tedy dosud prodělané nemoci, operace, alergie apod.), takže není možné, abych se jednoznačně vyjádřila k tomu, proč Váš lékař nechce uvažovat o vyšetření střeva pomocí magnetické rezonance.

Při potížích, které popisujete, byste měl byste mít předně vyšetření kolonoskopické, důkladné laboratorní testy na možné příčiny pomalého vylučování (alergie, poruchy trávení živin, nemoci slinivky, jater, žlučníku, štítné žlázy, vyloučenou cukrovku) a ultrazvuk břicha. Pokud výsledky zmíněných testů neukazují na příčinu, doporučuje se enterografie, je také možné provést vyšetření kapslí (dělá například pražský IKEM). CT je nejběžněji dostupné a provádí je více pracovišť, s jeho popisem je dobrá zkušenost a je také levnější, nicméně toto hledisko nebývá důvodem k odmítnutí provedení vyšetření magnetickou rezonancí. Důvod, proč neudělat magnetickou rezonanci je většinou ten, že pacient trpí klaustrofobií, strachem z úzkých prostor, dále pak že má v těle kovový implantát, který znemožňuje vyšetření úplně. Někdy bývá důvod ten, že se v okolí lékaře MR neprovádí, nemá s ní zkušenost nebo nemá dobré předchozí zkušenosti s kvalitou výsledku apod.. Proto Vám doporučuji, abyste se na důvody odmítání pana doktora zeptal přímo jeho. Myslím, že by také bylo vhodné, obrátit se na ta pracoviště, kde MR enterografii provádí a zažádat o konzultaci na gastroenterologii tam. Vezměte s sebou výsledky Vašich dosavadních vyšetření. je možné, že Vám ji také nedoporučí, nebo Vás naopak objednají.

Jinak chápu Vaše obavy z ozáření, zvláště pokud jste měl již v minulosti provedená nějaká CT a rentgenová vyšetření, nicméně se domnívám, že pokud by byl důvod k tomu, odmítnout MR a kdyby trval důvod k vyšetření střeva enterografií, může být pro Vás riziko pramenící z ozáření menší než z nedostatečného vyšetření. Z jednoho CT vyšetření není třeba mít zvláštní obavy, dávka je sice ve srovnání s rentgenovým snímkem značná, nicméně je optimalizovaná tak, aby nebyla nebezpečná. Pokud je vyšetření indikované lékařem, prováděné na vhodně vybaveném pracovišti za dodržení všech předpisů, pak CT vyšetření pro Vás představuje malé riziko. Pro ověření bezpečnosti můžete si zjistit, jakou dávku byste dostal na plánovaném vyšetření na daném pracovišti a informovat se u vyšetřujícího rentgenologa a u Státního úřadu pro jadernou bezpěčnost, kde mají online poradnu pro veřejnost.

Přeji Vám, aby se přišlo na příčinu Vašich potíží, abyste se mohl cítit lépe.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...