62397  4. 4. 2019 8:07:31

Léky, které užívá moje maminka

Dobrý den,

chtěla bych s Vámi zkonzultovat léky, které užívá moje maminka. Je jí sice 84 let, ale doposavaď si vše doma obstarává sama, a do loňského roku i v pohodě cestovala po republice vlakem. Až nějak od podzimu, kdy jí přibyly léky nebo se změnily tak se rapidně zhoršil její zdravotní stav a když jde ven muže je dopoledne, protože odpoledne se jí špatně dýchá, až by se udusila.

Bere tyto léky Formovent 12mg ráno a večer, Eufilin 200mg 1 tableta ráno a večer, Ritmonorm 150mg 1 tableta ráno, Nebilet 5mg 1/2 tablety ráno, Euthirox 75mg 1 tableta ráno 6xv týdnu, Furoreze 40mg 1 tableta ráno, Kardilan 1/2 tablety ráno, Warfarin 5 1/2 tablety dva dny pak dva dny nic atd, Mertenil 10mg 1 tabletu večer. Léčí se s nedomykavostí chlopní, vysokým tlakem, CHOPN, štítnou žlázou, nedostatkem draslíku, zavodňováním plic a vysoký cholesterol. V životě nikdy nekouřila, jí zdravě a váží cca 60 kg k výšce 160 cm.

K tomu, že se jí špatně dýchá a motá se hlavně tedy odpoledne se jí přidává ještě velká bolest zad hlavně okolo krční a hrudní páteře. Zhoršení pociťuje hlavně od doby, kdy jí byl nasazen lék Nebilet místo Betaxololu, který užívala před tím. Sice u lékaře řekli, že se jí s ním srdíčko zlepšilo, ale zhoršilo se jí vše ostatní.

Děkuji předem za konzultaci.

MUDr.Bouskova   MUDr.Bouskova [Vnitřní lékařství]
Dobrý den,

bohužel Vaše maminka má velké množství nemocí a také léčiv a rozhodnout a vysvětlit bez znalosti jejích lékařských zpráv, kadriologických, plicních a dalších testů, co způsobilo její zhoršení, je prakticky nemožné. Jak její nemoci, tak kombinace léků, které má, mohly toto zhoršení způsobit.

K léčbě Vaší maminky mohu napsat toto - lék Formovent a Euphillin se používají pro léčbu chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN) roztahují sklípky a průdušky a zlepšují dýchání. CHOPN se může zhoršovat vlivem mnoha faktorů od nachlazení, přes počasí, kouření, vlivy prostředí, zhoršení této nemoci může stát za zhoršením zdravotního stavu celkově. Lék Rytmonorm a Nebilet upravují srdeční rytmus a používají se v léčbě jejího srdečního selhávání (nejspíše je dané nedostatečností chlopní a poruchou srdečního rytmu). Selhávání srdce způsobuje to, že se mamince zaplavují plíce tekutinou. Furoreze pomáhá tuto tekutinu dostat z těla ven, jde lék na odvodnění. Nebilet a Furoreze snižují také krevní tlak. Neodstatečně léčené či zhoršené srdeční selhání může také způsobovat stavy, které maminka má. Mertenil je lék na vysoký cholesterol a Warfarin brání srážení krve při poruše rytmu srdce, které má Vaše maminka a brání tomu, aby dostala nějakou mozkovou příhodu vlivem ucpání tepen. Euthyrox je lék na štítnou žlázu. Nedostatečně léčená snížená funkce také může vést k malátnosti a slabosti. Kardilan doplňuje ztracený draslík a hořčík. Draslík maminka ztrácí kvůli léčbě lékem na odvodnění Furoreze, ten je ale nutný, aby se jí nezavodňovaly plíce a neotékaly nohy.

Některé z léků by se měly podávat dohromady jen s velkou opatrností a za kontrolování stavu léčeného, protože mohou dělat problémy. Lékaři Vaší maminky o tom vědí, ale přesto se na ně obraťe s tím, že zhoršení nastalo po Nebiletu, protože je to jeden z důvodů jej změnit na nějaký jiný lék.

Léky, které se mají kombinovat jen z vážných lékařských důvodů a za dobrého sledování jsou: Nebilet a Euphyllin - zhoršuje se dýchání. proto Vaše maminka musí vyhledat svého lékaře co nejdřív. Dále Euphyllin s Formoventem a Furorese dohromady ještě prohlubuje nedostatek draslíku, ale to se dá doplnit, jen je nutné sledovat hladiny minerálů a iontů. Euphyllin a Formoterol dohromady někomu mohou zhoršovat bušení srdce či srdeční nepravidelnosti, ale předpokládám, že oba léky již maminka bere dlouho, takže zhoršení nebude dané tím. Formoterol a Nebilet působí lehce proti sobě ve svém účinku a je někdy potřeba navýšit dávku nebo upravit plicní léčbu, pokud se funkce plic po změně léčby zhoršily.

Vaše maminka by z výše uvedených důvodů měla znovu podstoupit celkové vyšetření včetně plicního a kardiologického, měla by se zkontrolovat laboratoř, jaké jsou hladiny minerálů, jejichž nedostatek může také způsobit problémy, co maminka má, mělo by se ověřit, zda je dostatečné léčená štítná žláza, jestli není maminka chudokrevná, nemá nějaké krvácení při užívání Warfarinu, měla by se vyšetřit stolice na okultní krvácení. Měla by být vyšetřena funkce ledvin. Osobně se domnívám, že prospěšná by byla krátká hospitalizace na interním oddělení, kde jí udělají všechna potřebná vyšetření a změní či nastaví účinnější léčbu podle výsledků. Na hospitalizaci se domluvte s ošetřujícím lékařem maminky.

Bolesti zad nejspíše nesouvisejí s léčbou, ale mohou být spojené s nemocí srdce a plic a také dané nezávisle nějakou svalově kosterní slabostí či blokádou. Doporučovala bych neurologické vyšetření a léčbu podle nálezů, možná by byla vhodná rehabilitace.

Přeji Vaší mamince i Vám, aby se její stav brzy zlepšil a mohla se zas cítit dobře a být fit na samostatný pokud možno bezproblémový život.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Komentáře uživatelů ...