7496  13. 1. 2010 11:53:26 - misudka

Holčička nechce moc jíst, potřebuji radu!

Dobrý den, mám 18 ti měsíční holčičku, která už od mala málo jí. Již ji nekojím - od půl roka a ani nepije jiné mléko. Žádné ji nechutná. Je schopná si vzít k obědu pár lžic polévky nebo omáčky, večer dostávala krup. kaši, tú už nechce. Krmím ji za chodu, to nevnímá, že jí a v židličce už sedět ani jíst nechce. Je schopná si vzít chleba s máslem, párkrát ho poválí v puse a pak ho vyndá. Je dlouhá a hubená, má tak 10kg a každé sousto co do ní dostanu je vítězství, dětská doktorka řekla, že musíme počkat, ale pro mě je to každý den boj a nervy mám k prasknutí. Někdy mám pocit, že to dělá schválně a někdy když vidí misku tak utíká. Je to o nervy, vypadá jako bych ji nedala najíst, jim s ní i celá rodina jíme u stolu, ale nic. Prosím poraďte jak na ní. Děkuji

Kacenka   Kacenka [Porodní asistentka]
Já osobní zkušenosti nemám, nemám ještě děti, stejně si nevzpomínám na to, že by s jídlem měl v rodině někdo problém (myslím s malými dětmi), takže ani odtud nemám žádné poznatky, takže vám nevím dobře v tom poradit.pokud dětská lékařka vám nic nedoporučila, tak asi také strašné to nebude. Neskoušela jste se zeptat na nějaký sirup, kapky nebo čaj, který by zvyšoval chuť k jídlu. Ještě to by jsem zkusila jinak skutečně nevím, jak jí zaujat, aby měla potřebu jíst. Držím palce. Jestli se mi podaří něco zjistit napíšu vám :-)

Komentáře uživatelů ...

3. 2. 2010 19:20:49
Jsem matka 15měs. syna.Povím Vám svou zkušenost s Tondovým jídlem a to, co jsem slyšela od jiných matek.Myslím, že některé děti jsou prostě mlsné, a skoro každé dítě to na Vás zkouší plivat jídlo, co že jako tomu říkáte.Můj syn to má periodicky a po pár dnech to vždycky odezní,ale nesmím na jeho plivání reagovat,jinak to trvá déle.Jeho zvláštnost je,že musí při jídle něco dělat rukama a ještě je malý na to, aby jedl sám a kromě toho to nepovažuje za zábavné.Syn mojí sestřenice byl zase poznamenán nemocemi a fixací na prs matky.Zlepšilo se to až v roce a půl - přestala kojit v jeho 14měs.,začal postupně jíst sám,jinak jíst odmítal.Každé dítě má v tomto nějaké specifikum.Zkuste dávat holčičce chutné věci,různé výrazné chutě,několik druhů ovoce,které si pak sama vezme z talířku,protože na to bude mít chuť,a od toho začít.
3. 2. 2010 19:22:01
část2: Syn sestřenice byl počas vleklého zánětu průdušek živý z Lipánku (a to bylo jediné z mléka, co dostával, kvůli hlenu).Zkuste Lipánek nebo něco podobného-mě se osvědčila jednou začas i tvarohová aktivia (vanilka,borůvky,meruňka), i když obsahuje gumu guar,a já jsem jinak obecně proti konzervantům a nepřírodním věcem v potravinách,prostě tím Tondovi občas zpestřím jídelníček,když mu to tak chutná.Tonda také zbožňuje kiwi a citrusy,které mají velmi výraznou chuť.Je také možné, že dcera z Vás cítí stres; prvotní příčina jejího nejedení mohla být jinde a tím, že jste se tím příliš zabývala a přiváděla její pozornost k jídlu,které je samozřejmou věcí pro každého živého tvora,jste jí mohla přivést k trucu.Zkuste přimět co nějčastěji někoho jiného v rodině, aby ji krmil - otce, babičku, dědečka, kdykoliv to jde, mě se to osvědčilo.
3. 2. 2010 19:22:27
část 3: Když to plival mě,babička to do něj dostala.Babičky ji budou krmit jiným stylem a odvedou její pozornost,i kdyby měly donekonečna vymýšlet písničky a říkačky typu „šel chlapeček na procházku“Zkuste ji krmit z různě vypadajících nádob - sklenička, její miska, Váš talíř, tátův talíř, občas jí dejte něco vidličkou, občas rukou, a zkuste jí dát na misku něco malého, co má ráda, aby si to strčila do pusy sama.Každý potřebuje jíst a pokud dcera nemá nějaké opravdu výrazné nechutenství, věřila bych tomu, že se to upraví samo.Vím sama, jak je těžké se snažit nestresovat, když jste z něčeho ve stresu (absolvovala jsem dvě laktační krize a nikomu to nepřeju, a přesto jsem Tondu kojila až do 1 roku), ale věřte tomu, že jako první by se mělo ulevit Vám, když zkusíte změnit svůj přístup k stravování Vaší dcery, protože jí nastalá situace asi vyhovuje a pokud z toho, že moc nejí, nemocná není, nemáte se čeho obávat :-) Přeju hodně štěstí!
12. 2. 2010 23:10:54
Dnes mi kamaratka s rovnakym problemom povedala, ze jej synovi, ktory nechcel nic jest zistili... narodil sa o nieco skor a nevyvinul sa mu spravne sval na prehltanie, preto neche nic jest, len vacsinou tekutu stravu. zistili to u logopedicky, ktora ho odborne prezrela. detska lekarka stale radial, ze ma pockat, ale keby cakala... preto, ak dieta nechce jest tuhu stravu, zajdite k logopedicke, mozno mate podobny problem

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí