8089  2. 2. 2010 16:55:04

Screening v I.trimestru

Dobrý den, možná se ptám jako blbec, ale vysvětlete mi prosím co je to screening a jak probíhá, co je jeho výsledkem a do kolikátého do týdne se má dělat? A toho vyšetření si těhulka platí nebo to hardí pojištovna? Myslíte že si o něj u lékaře musím říct nebo to dělá automaticky? Zatím mi dělali 3x klasický ultrazvuk a byla jsem asi v 9tt na krvy ( ted jsme v 11týdnu). Jinak zatím žádný vyšetření neproběhla. Objednaná v lékaři jsem až budu ve 14tt, tak ať něco nezanedbám. Moc díky za informaci

Kacenka   Kacenka [Porodní asistentka]
Screening samotné to slovo znamená cílené vyhledávání nějakého problému. V těhotenství existuje víc screeningových tedy cílených vyšetření sledujících vždy něco jiné. Na začátku těhotenství je děla tzv. Kombinovaný ultrazvukový screening, který probíhá od 11+3 do 13+6 týdne těhotenství. Toto vyšetření představuje odběr krve na free beta HCG a PAPP-a a ultrazvukového vyšetření a změření plodu v určitých partiách. Výsledky jak z krve tak z UZ se dají do speciálního PC programu a ten vyhodnotí možné riziko genetických vad. A to hlavně třech syndromů T 21 =Downov syndrom, T 18 = Edwardsov syndrom, T 13= Patauov syndrom. Avšak ještě tento screening není zákonem stanoven, proto ho někde ani ženy absolvovat nemusejí, nebo si to musejí zaplatit. Záleží od zdr. zařízení. V takovém případě jestli ho žena neabsolvuje teď, tak vás čeká podobný screening v 16 týdnu těhotenství a to provedení Triple testu.

Komentáře uživatelů ...

4. 2. 2010 10:14:46
A chci se ještě zeptat do kterého týdnu se creening nejpozději dělá?
8. 2. 2010 14:59:54
Velice děkuji za vysvětlení. Ted to konečně úplně chápu. Moc děkuji!!!! A ještě se chci zeptat jak se přesně počítají ty dny k týdnům? Myslím např 12+2? Mám to brát jako od prvního dne PM? Nebo od posledního? Nebo se to počítá úplně jinak.Vím totiž jen že jsme ve 12tt.
Kacenka [Porodní asistentka]
8. 2. 2010 22:04:32
Obvykle pokud se ultrazvuk zhoduje s prvým termínom stanoveným podľa menštruácie, tak sa to berie od prvého dňa poslednej menštruácie.
10. 2. 2010 14:17:29
Dobry den , nechcem zakladat novu temu, lebo moja otazka je podobna tejto. Citam tu ze odber krvy sa robi od 11+3 do 13+6. Mne sa stala taka vec, ze ked mi vypisovali matersku knizku, tak mi posledny termin menstruacie pomylili o 5 dni skôr. Cize mala som ju 25.11.2009 a v knizke som mala napisane 20.11.2009. Sestricka ma objednala na krv a neviem kde si pozrela datum PM, v karte mala napisany dobre. Ja som si az doma vsimla, ze v knizke je zle. Na krv som prisla a upozornila som ju, ze sa tam pomylila v datume, tak si to opravila a krv mi zobrala. Bola som 10+2. Teraz mi volala , ze jej volali z laboratoria, ze mi vysli nizke hodnoty a odbery sa musia zopakovat. Mam za sebou uz jeden zamlknuty potrat, hned po nom som otehotnela. Teraz neviem, ci sa mam obavat, alebo tie vysledky mi vysli zle, kôli tomu, ze mi brali tu krv skôr. Dufam, ze si tu moju otazku najdete, dakujem za skoru odpoved.
19. 9. 2011 13:13:18
Dobrý den, ráda bych se zeptala na termín odběrů krve u kombinovaného testu v 1.trimestru. Všude je napsáno, že odběr krve by měl být proveden mezi 10+1 až 10+6. Když jsem se objednávala, bylo mi řečeno, že mám přijít v 13.týdnu, že mi rovnou naberou ráno krev a za pár hodin až budou výsledky, že mi udělají UTZ. Ze tak jak píšu berou krev jen svým pacientkám u kterých si berou zároveň krev na klasické testy. Proto mě zajímá, jestli nemůžou být výsledky nějak zkreslené, když nejsou nabrané již v tom 11. týdnu. Děkuji za odpověd. BH
Kacenka [Porodní asistentka]
19. 9. 2011 21:48:00
Nie nemá to vplyv na výsledok. Zatiaľ neexistujú 100% stanovené postupy ako dané vyšetrenie robiť, zatiaľ prebieha len výskum, ktoré termíny budú tie najlepšie. Preto bez ohľadu na výsledok z I.kombinovaného screeningu by ste mala absolvovať ešte II.screeningové vyšetrenie v 16 tt a to triple test.

Příznaky těhotenství Krvácení Léky Neplodnost Šestinedělí Ultrazvuk