8912  1. 3. 2010 17:52:52

Přetahování předkožky-obřízka chlapečka

Zajímalo by mne od kdy je vhodné začít s přetahováním předkožky u malého chlapečka a kdy je vhodná ta obřízka, o které zatím také moc nevím. Může někdo poradit?

Kacenka   Kacenka [Porodní asistentka]
Obvykle se už od narození doporučuje při pravidelné osobní hygieně aby maminky důkladně čistili pindíka a oblast i pod předkožkou. Takže takovým způsobem už od útlého věku krásně nenásilně stahujete předkožku a tak vlastně zabráníte její zúžení, nebo naopak předcházíte problémů s ní. Teplou vodou je kůža povolná a lépe se s ní pracuje. Vše by mělo jít nenásilně a jemně, tak jak to tělo chlapečka dovolí. Pokud by jste měla problém co i len kousíček předkožky přetáhnou cez žalud, tak je potřebné promluvit si s vaší lékařkou, která vám doporučí další postup. Obvykle pokud skutečně bude předkožka zúžená, tak se obřízka dělá v útlém věku, aby pak z toho chlapec neměl velikou trauma. Podívejte se na podobné dotazy v dětské poradně - předkožka u dětí.

Komentáře uživatelů ...

1. 3. 2010 18:25:38
Předkožku zkuste začít přetahovat kolem 1 r. věku, někdy to jde snadno, tak proč to nedělat. Někdy to jde zčásti, tak pak přetahujte jen tam, kam až to jde, nikdy ne silou. Předkožka by měla být zcela volná ve 3 letech. Někdy může být důvod k stáhnutí předkožky dřív, např. kvůli cévkování, lékaři sami pak třeba předepíšou mast nebo předkožku uvolní nástrojem. O obřízce se zpravidla rozhoduje ve 3-4 l. věku, dříve jen když např. předkožka nejde stahovat a způsobuje nějaké potíže jako záněty, jinak se nechává být. Názory lékařů se dosti liší, některé chtějí stahovat už v 1 roce, za každou cenu, jiní naopak odkládají až do puberty. Když má být obřízka, tak je lepší dříve než v té pubertě, menší bolestivost, rychlejší hojení.
2. 3. 2010 9:18:05
zdravim,pretahovat predkozku by trebalo tak okolo roka a nikdy nie na sucho ale stale bud pri kupani alebo pomocou masticky!ja som to s mojim synceokm robila ale toto nam nepomohlo preto sme v dva a pol roku navstivili chirurga kde mu trosku predkozku narezali resp. uvolnili,po zakroku opat trebalo pouzivat mast aby predkozka nezarastla...nikdy sa pretahovanie nenechava az do puberty!je to potom pre chlapcov neprijemne nevedia kde a na koho sa maju obratit preto je najlepsie to robit uz v utlo veku.

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí