9548  20. 3. 2010 22:35:54 - janet

Permanentní strach již 20 let

Dobrý den, je mi 20 let, studuji na VŠ. Již od mala trpím něčím, čemu já říkám permanentní strach. Nedokážu to sama pojmenovat ani určit, jestli jde o nemoc nebo mám jen bujnou fantazii. Mám problémy s tím, že se šíleně bojím po tmě. Hned si sama od sebe začnu představovat, co na mě ze tmy vyskočí a začnu se klepat. Není to jen tma, nemohu spát v místnosti, kde jsem sama, protože mám strach, že otevřu oči a někdo tam bude. Jakmile vlezu do moře, hned mi naskočí myšlenka, že je tam žralok a sprintuji ke břehu. Když jdu i na obyčejnou toaletu, tak si všude rozsvítím a pořád se otáčím, jestli není někdo za mnou. Tohle nejsou jediné situace v mém životě, kdy mám takovýto strach. Když jsem byla malá, bylo normální, že se malé děti prostě bojí než si všechno dokáží racionálně vysvětlit. Já nejsem věřící, nevěřím na duchy, posmrtný život, reinkarnaci a nic podobného. Jsem extrovertní člověk, mám ráda společnost. Nevím, možná mám vážně jen bujnou fantazii, ale bát se ve 20 letech jít sama po tmě na záchod mi nepřijde normální. Jenže to já nedokážu ovlivnit, nějak si poručit nejde. Snad se mi podařilo můj problém vysvětlit. Za odpověď moc děkuji.

Kacenka   Kacenka [Porodní asistentka]
Doporučuji obrátit se na psychologa, nebo rovnou na psychiatra to patří do jeho kompetence, věžím že vám pomůžou. je to psychický problém.

Komentáře uživatelů ...

21. 3. 2010 12:47:01
Váš stav nie je ojedinelý. Dá sa to do poriadku nebojte sa. Trpíte fóbiami, ktoré sme získali v tomto modernom svete. Odborná pomoc vás ale neminie. Ak chcete byť v poriadku sú na to metódy na začiatku i lieky ale jedine pod dohľadom odborníka. Ak začnete zajtra o pol roka verím že všetko bude v poriadku.
26. 3. 2010 13:17:59
tieto symptomy su pravdepodobne to, comu sa hovori obsesie. Tie vyvolava porucha zvana obsesivno-kompulzivna porucha. ak ju mas, psychiater ti urcite pomoze. mozu ti zabrat lieky, a strachu ta moze velmi efektivne zbavit psychoterapia.
6. 11. 2010 7:19:59
ja mam 23 tiez studujem na VS a mam presne tento isty problem ako ty. studovala som tuto stranku dlho ale konecne som nasla niekoho kto ma rovnaky problem a mozem sa s nim porozpravat. naprilad dnes som vstala o 4:30 lebo moj priatel odisiel do prace a ja sa bojim byt po tme. musela som si rozsvietit a preckat kym sa nerozvidni. vzdy ked lezi po tme tak si predstavujem rozne hororove sceny a ze na mna z tmy nieco vyskoci...uspokojuje ma ked pri mne niekto chrape,alebo ked citim ze pri mne niekto lezi a nie som sama. tento strach vyustil ked mi zomrela teta v pomerne mladom veku. odvtedy sa bojim o rodicov ,brata a priatela a zaspim az potom ked vsetci zacnu pochrapkavat. /jedine mama nechrape a vtedy musim ist do izby a prsvedcit sa ci je v poriadku. robi mi to strasne problemy, nie som vobec vyspata. ak mas cas prosim napis mi na moj mail: BarboraUroboros@azet.sk musim sa s niekym porozpravat kto ma rovnaky problem! dakujem

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy